keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Kettu & Andersson: "Peräkammarin poika" (2015)


Jalmari on vanhapoika, jonka elämä on päällisin puolin rauhallista ja seesteistä. Hän rakentelee pahkakelloja ja asuu vanhassa, narisevassa puutalossa yhdessä iäkkään äitinsä kanssa. Pinnan alla kuohuu, sillä unelmissaan Jalmari seikkailee nuorena sankarina, joka toteuttaa salaisen tehtävän toisensa jälkeen. Kun taloon luikertelee itse Kuolema, Jalmarin kuvitelmat törmäävät jysähtäen menneisyyden pettymyksiin...

"Peräkammarin poika" (2015) on Katja Ketun ja Jan Anderssonin huikea sarjakuvaromaani mielikuvituksen voimasta ja muistojen ankarasta otteesta. (Takakansi)

     *      *      *

Luin kirjan noin viikko sitten (29.9.) yhtenä yönä, ja se pani mielikuvitukseni liikkeelle. Mietin samaan aikaan millaisia tarinoita ja kertomuksia menneisyydestä, nykyisyydestä - suuntana tulevaisuus - voisi kirjoitta ja kertoa alueellisessa Häme-Wiki -wikipediassa.

Viikon sisään mahtuu myös toissapäiväinen (3.10.) "Uutisvuoto", jossa kirjailija Katja Kettu oli mukana. Ohjelma toi uudestaan mieleeni mm. tämä sarjakuvakirjan.

     *     *      *

Päällimmäisin huomio oli yhtä subjektiivinen kuin on kirjan "Peräkammarin pojan" (2015) Jalmarin maailma. "Hei, tällä tekniikalla olisi hieno kirjoittaa tarinoita. Parhaimmillaan ne olisivat samanlaisia sarjakuvia, animaatioita tai videoesityksia tms."

Jan Anderssonin piirroskuvat tukevat tekstiä, ja kirjan luettuaan on oikeastaan vaikea kuvitella kertomusta ilman sitä. Teksti ja kuvat tietyllä tavalla tarvitsevat toisiaan. Tai toisin sanottuna Katja Kettu olisi joutunut kirjoittamaan satoja sivuja tekstejä päästäkseen kirjallisin keinoihin samaan tulokseen, mikä uskoakseni olisi ollut mahdollista sekin.

     *     *     *

Jalmari elää 2010 -luvun maailmassa, mutta hänen maailmansa on hyvin toisenlainen kuin tavallisen aikuisen esimerkiksi hänen 2-veljensä maailma, joka sekin oletettavasti poikkeaa paljon muiden ihmisten maailmasta. Ja jokaisella ihmisellä lopulta on oma sisäinen maailmansa, joka mukanaan jokainen meistä elää elämänsä alusta loppuun asti.

Jalmari näkee ja kuulee sellaista, mitä ei ole olemassa - muuta kuin ehkä hänelle itselleen. Ja näin on ollut aina, Kaikki uskonnot perustuvat olemattoman kuvitteluun ja sen tekemiseen todeksi syystä tai toisesta. Keskeistä on selitysten antaminen ilmiöille, joita ei omalla terveellä järjellään pysty selittämään.

     *     *     *

Kun tarinoita menneisyydestä ja nykyisyydestä kertoo, olisi päästävä sisään kertojien maailmaan ja saatava se näkyväksi. Tuotava esiin roso ja epävarmuus, joka tarinoita synnyttää ja pitää yllä.

Kiinnostavaa "Peräkammarin pojassa" on maailma, joka yhtäkkiä ajatellen muistuttaa Alfred Hitchcockin "Psykon" (1960) maailmaa. Vaikka Jalmari asuu ja elää yksin, hän ei kuitenkaan ole yksin vaan hänen kuollut äitinsä on koko ajan läsnää ja käskyttää Jalmaria. Poika jopa nnäkee äitinsä luuurankomaisena hahmona.

Lisäksi Jalmarilla on populaarikulttuurin, kirjojen ja sarjakuvien kautta muotoutunut voimakas sisäinen oma maailma. Hänellä on koko joukko hahmoja ja itsellään sivupersoonia, kuten kommando Jack Danger ja Kuolema, joiden kanssa hän elää.

     *     *     *

Jalmarin ongelma on, minkä hän tiedostaa, miten hän pääsee edes hetkeksi ulos omasta sisäisestä maailmastaan, mikä tarkoittaa ihan konkreettisesti ulos lähtemistä. Tämähän on "Peräkammarin pojan" tunnettu dilemma. Kun jää peräkammariin, elämä jää elettyä tai ainakin siltä tuntuu.

Jalmari käy lapsuudenkodissaan omaa yksinäistä taistelua Kuolemaa  ja ehkä myös äitiään vastaan. Hän elää yhä uudelleen läpi omaa menneisyyttään perheensä kanssa ja mennyt painaa pojan mieltä. Hän ei pääse siitä irti.

Käänne tapahtuu kun Jalmarin veli Veikka ilmoittaa vaimoineen olevansa tulossa käymään ja tuleekin. Paljastuu että Veikka on aikoinaan vienyt Jalmarin tyttöystävän Annin, mistä Jalmarin alamäki on ehkä alkanut.

     *     *     *

Kun Anni ja Veikka ja heidän vauvansa ovat lähteneet, myös Jalmari vihdoin rohkaistuu ja lähtee laukkuineen maailmalle, mitä se sitten tarkoittaakaan.

Hän on ikänsä tehnyt pahkakelloja ja ilmeisesti saanut niistä jonkinlaisen toimeentulon. Nyt on jotain muuta, uutta edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti