lauantai 5. syyskuuta 2015

Pacino: "Looking for Richard" (1998)


Al Pacino käy perusteellisesti läpi Shakespearen "Richard III:n" merkitystä nykyajalle haastattelujen ja analyysien kautta. (IMDb)

"Looking for Richard" (1998) on Al Pacinon ohjaama dokumenttielokuva ja hänen esikoisohjauksensa. Pacino esiintyy elokuvassa sekä toimi sen tuottajana. Elokuvassa esitetään valittuja kohtauksia William Shakespearen näytelmästä "Rikhard III" sekä analysoidaan laajemmin Shakespearen roolia ja merkitystä populaarikulttuurissa. (Wikipedia)


     *     *     *

En muista nähneeni William Shakespearen "Richard III" -näytelmää, joka Iso-Britanniassa on hänen suosituin näytelmänsä. Ei siis esimerkiksi "Hamlet", "Romeo ja Julia", "Macbeth" tai "Henrik V" niin kuin saattaisi luulla.

Tästä dokumenttielokuvasta tekee erityisen se, että koko näytelmä käydään dokumentaarisesti läpi eli tässä kuvataan Al Pacinon ohjaaman näytelmän tekemistä läpi alusta loppuun. Samalla niin amerikkalaisille näyttelijöille kuin katsojille avautuu Shakespearen vaikea kieli - ja esim. erilaiset mahdollsuudet miten alkuperäistä tekstiä voi tulkita.

Kaiken lisäksi Al Pacino itse näyttelee kavalaa Richard III:ta, joka lopulta murhattuaan veljensä ja kuninkaan kaksi poikaa sekä keskeisiä virkamiehiä itse kuninkaaksi. Ja päästyään valtaan Richard III ei enää pystykään pitämään lankoja käsissäänn. Pelkojensa ja harhojensa vallassa hänon murhannut kaikki läheisimmät henkilöt, eikä ole enää ketä, johon hän voi luottaa.

Kuningas on jäänyt yksin, ja lopulta hänet tapetaan sotakentällä yksin jätettynä. Mies huutaa viimeisiksi sanoikseen tunnetut sanat »ratsu, ratsu, valtakunta hevosesta!» "säilyttääkseen henkensä onnistumatta siinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti