keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Taylor-Johnson: "Fifty Shades of Grey" (2015)


Kirjallisuudenopiskelija Anastasia Steelen elämä muuttuu lopullisesti, kun hän tapaa mukavannäköisen, mutta ahdistuneen biljonäärin Christian Greyn. (IMDb)

"Fifty Shades of Grey" (2015) on Sam Taylor-Johnsonin ohjaama eroottinen draamaelokuva, joka perustuu E. L. Jamesin samannimiseen romaaniin vuodelta 2011.

Elokuva kertoo nuoresta opiskelijanaisesta Anastasia Steelestä, joka tapaa rikkaan liikemiehen Christian Greyn ja heille kehittyy sadistisiakin piirteitä saava seksisuhde. Pääosissa ovat Dakota Johnson ja Jamie Dornan. (Wikipedia)

     *      *     *

Keskikertainen kertomus niin kuin kirjankin. Ihmettelen elokuvan aiheuttamia reaktioita. Samat ihmiset puolustavat esim. Vietnamin ja Irakin sotia ja pitävät tätä väkivaltaisena, mitä se ei ollut yhtä kohtausta lukuunottamatta, mikä sekin on ymmärrettävissä.

Kukaan ei ollut missään vaiheesssa millään tavoin uhattuna tai vaarassa millään tavoin.

     *     *     *

Elokuva ei ollut kovin eroottinen, puhumattakaan siitä että se olisi ollut pornografinen. Ennemmin se oli romanttinen draama nuorista aikuisista, jotka ovat joutuneet nuoruudessaan kokemaan kovia.

Kliseinen teema siitä, miten "yksinomaan raha ei tuo ihmiselle onnnea" oli rakennettu tarinaan melodramaattisesti sisään. Samalla asetelma rakentuu prinsessatarinaksi tai saduksi köyhästä tytöstä ja rikkaasta (kuninkaan) pojasta.

Kuin perinteinen kansansatu, jota on kerrottu vuosisadat ympäri maailmaa. Prinsessa Ruusunen, joka menettää neitsyytensä, mutta ei sentään raiskauksen seurauksena niin kuin joissain versioissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti