tiistai 1. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 515: "Tarina parvekeruukusta, jossa oli muutakin kuin basilikaa"
Joukko suomalaisnaisia kirjoitti joitain vuosia sitten kirjan "2000-luvun Decamerone" (2007).

Alkuperäinen Giovanni Boccaccion "Decamerone" (1353) kirjoitettiin renessanssin alkuaikoina, ja sen pohjana olivat 'pakanalliset' kansantarinat, joita yläluokan nuoret kertoivat 'nuotiotarinoina' toisilleen ollessaan  Firenzen ruttoa paossa läheisellä maaseudulla. Toki Boccaccion novellit ovat fiktiota, mutta jotain tällaista on saattanut tapahtua Mustan surman aikaan myöhäiskeskiajalla eri puolilla Eurooppaa.

     *     *     *

Nuoret kertovat tarinoita vuorotellen toisilleen. Yhden neljännen päivän tarinoista kertoo nuori nainen nimeltä Filomena.

Tiivistetysti: Messinassa asuvan Lisabettan veljet tappavat hänen rakastajansa Lorenzon - ja hautaavat hänet kaupungin ulkopuolelle maahan.

Lisabetta suree yllättäen kadonnutta Lorenzoa, eivätkä veljet anna mitään vihiä siitä, mitä miehelle on voinut sattua. Sitten Lisabetta näkee unen, jossa Lorenzo kertoo, missä hän on ja mitä hänelle on tapahtunut.

Aamulla Lisabetta lähtee palvelijansa kanssa paikkaan, jonka Lorenzo oli hänelle unessa ilmoittanut, ja löytää miehen ruumiin. Lisabetta leikkaa Lorenzon pään irti ja käärii sen huiviinsa ja vie kotiinsa.

Kotona Lisabetta ottaa pään sänkyynsä ja suutelee sitä ja viettää sen kanssa jonkin aikaa. Tämän jälkeen hän ottaa ruukun, jossa kasvatetaan meiramia ja basilikaa ja hautaa pään ruukkuun. Ruukun päällä kukkii basilika.

Päivät pitkät Lisabetta viettää aikaansa vain ruukun kanssa, ja veljet alkavat huomautella hänelle siitä, että hän laiminlyö velvollisuuksiaan. Lopulta veljet salaa sieppaavat ruukun Lisabettalta ja löytävät tappamansa miehen pään.

Nytkään veljet eivät kerro sisarelleen mitä ovat tehneet. Lisabetta kyselee ruukun perään, mutta hän ei saa mitään tietoa sen kohtalosta. Lisabetta alkaa riutua, sairastuu ja lopulta kuolee suruunsa.

Linkit:

2000-luvun Decamerone. 2007. Toim. Riikka Ala-Harja. Kirjasampo

Decamerone. Wikipedia

Maustebasilika. Wikipedia

Basil lore and legends by Peggy Trowbrige Filippone. About.com

Tessa Dee ‏(@TheTessaDee) Twitter  2.6.2015: 
Herb'in Legend.  #GrowItYourself #Cilantro #Basil #Chives #windowgarden #urbangarden https://instagram.com/p/3cRD1oKh9E/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti