perjantai 4. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 521: "Joulurauhaa Turusta vuonna 1909 ... ..."
Vaikkapa Hämeenlinnan kaupungin-kirjaston e-kirjaston kautta pääsee vaivattomasti lukemaan Kansalliskirjaston digitoituja sanomalehtiä.

Satunnaisena lehtenä 'legenda' - hakuuni osui mm. turkulaisen "Sosialisti" -lehden jouluaaton numero vuodelta 1909. Paljon uudempaa aineistoa ei lehtiarkistosta valitettavasti löydykään, vaikka lehtiä on digitoitu ainakin 1930-luvulle asti.

    *    *    *

Osuma oli sikäli kiinnostava, että se on monella tavalla ajankohtainen vuoden 2015 Suomessa. Itseäni on teini-iästä asti häirinnyt 2-moraali, mikä liittyy joulurahan julistamiseen Suomen Turusta. - Sota-aikanakin kirkko tuki joukkomurhaamista, mutta metsäneläimistä ja 'rauhasta' joulun aikana oltiin silti  ja ollaan edelleen samalla tavalla huolissaan. Oksettavaa.

Toisaalta työväenliike ja sosialistiset puolueet (nykyään SDP ja Vasemmistoliitto) saavat mennä itseensä. Ne ovat puolueina olleet tukemassa sotapolitiikka, vaikka siihen ei olisi ollut tarvetta. Sama koskee Saksaa ja koko Eurooppaa. - Maailmansodat, eurooppalaiset sodat olisivat olleet vältettävissä.

     *     *     *

"Sosialisti" -lehden joulukirjoituksessa kiteytyy senaikaisen työväenliikkeen valtavirran näkemys kristinuskosta, kirkosta ja sen rauhantahtoisuudesta. Vaikka maailmansodat olivat vielä edessä, kirkkoon ei luotettu ja historia osoitti seuraavan reilun 30 vuoden aikana, miten valitettavan oikeassa oli mm. tämän kirjoituksen kirjoittaja.

Rivien välistä on luettavissa, että kirjoittaja näkee kristinuskon ideologian ja sosialististen aatteiden välillä historiallisen jatkumon. Sosialidemokratian ja yleensä sosialistien aatteet olivat vain kehittyneempiä, ja jumalaakaan ei tämän kirjoituksen kirjoittaja taktisista syistä ollut heittänyt historian romukoppaan, vaikka "Raamattu" sieltä löytyikin. Olihan sosialistien kannattajissa paljon kristittyjä, ja on edelleen. Ateismi ja teismi kulkevat yllättäen sopuisasti käsi kädessä saman ideologisen järjestelmän osina.

Linkit:

Sosialisti 24.12.1909 s. 6. DIGI - Kansalliskirjaston digitoidut aineistot. Sanomalehdet 1771 -  1910

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti