maanantai 7. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 526: "Suomi bioaseen hyökkäyksen kohteena..."
Kun (iltapäivä)lehdet myyvät vetävillä uutisaiheilla itseään, tarjoavat ne usein herkullisten huhujen ja tarinoiden aineksia levitettäviksi ja kehiteltäväksi pidemmäksikin aikaa.

Tuomas Mannisen otsikko viikonvaihteen Ilta-Sanomissa "Potentiaalinen bioase kaataa ihmisiä Oulun seudulla" olisi voinut ollut raflaavampikin, sillä eihän kyse ole vain potentiaalisesta bioaseesta vaan ihan todellisesta aseesta, jota myös käytetään Suomessa juuri tällä hetkellä.

Erikoiseksi tilanteen tekee vain se, että hyökkääjänä ei ole Venäjä tai Nato vaan luonto itse - jumalainen voima - joka on käynyt ihmisten kimppuun. Tosin rutto ei ole kaatanut vielä kovin suurta joukkoa ihmisiä, eivätkä seuraukset ole olleet kovin vakavia ainakaan lehtitietojen mukaan.

     *     *     *

Jäsnisruton tieteellinen nimi on tularemia, mitä esiintyy myös Pohjois-Amerikassa, missä taudin aiheuttaa toisenlainen bakteerikanta, joka on täkäläistä vaarallisempi ja voi aiheuttaa yleistulehduksen, johon kuolee 4-5 % siihen sairastuneista. Ja joissain tapauksissa eurooppalainen tularemia voi sekin johtaa kuolemaan, joten legendan ainekset ovat kasassa.

Jos tässä tilanteessa sattuisi kuolemantapauksia ihmisille, jotka ovat sairastuneet jänisruttoon, alkaisivat levitä epäilyt siitä, että tauti on oletettua vaarallisempi ja sitä vastaan tulee alkaa suojautua.

Kenties kyse on jopa esim. Suomen armeijan bakteerikokeista, jotka ovat päässeet leviämään luontoon. Kaikki on mahdollista, sillä salaliittoteoriat ovat urbaanilegendojen käyttövoimaa. Ja kuten tunnettua tarinoissa on aina totta se toinen puoli vaan kumpi tällä kertaa?

Linkit:

Tuomas Manninen. Poentiaalinen bioase kaataa ihmisiä Oulun seudulla – tapausten määrä nousee vielä. Rutto tarttuu hyttysestä ihmiseen ja vaivaa vain tiettyjä paikkakuntia. Ilta-Sanomat / Terveys 5.9.2015

Jukka Lumio. Jänisrutto eli tularemia. Duodecim / Terveyskirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti