tiistai 8. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 527: "Tarinoiden loputon virta: Hämeenlinnan JÄTTIhauki"

Kuva: Postikortti 1900-luvun 
alusta
Tarina Ahveniston jättihauesta on vanha, muista kuulleeni siitä ensimmäisen kerran joskus 1980 -luvun alussa. Ja olen tainnut kirjoittaa siitä joskus tässäkin blogissa.

1990 -luvulla tarina sai yllättävän käänteen, kun pikkutyttö uitti varpaitaan vedessä - ja iso hauki todella puri pahasti tyttöä. Kiistan kohteeksi tuli, oliko hauen purema Hämeenlinnan kaupungin vain kenen vastuulla. Absurdi keskustelu.

Ja muistan hau'ista puhutun jo 1970 -luvulla, kun poikaporukassa kävimme kesäisin uimassa Ahvenistolla. Lähdepohjaisessa järvessä ei ole omaa luonnollista kalakantaansa vaan kaikki siinä olevat kalat ovat sinne istutettuja. Tällaisessa ympäristössä kalat voivat - oikeasti - kasvaa hyvin isoiksi. Toinen asia sitten on, onko näin todella tapahtunut ja miten isoja kalat ovat.

     *    *     *

Loppukesästä 2013 tarina kiersi Yle Hämeen uutisen ansiosta ympäri somea niin Facebookissa kuin Suomi24 -keskusteluryhmässä. Uutisessa haastateltu sukeltaja Timo Ovaskainen kertoo järvessä olevan 6-7 kg:n painoisia haukia ja todella isoja ahvenia, mutta tuskin mitään jättihaukia...

Linkit:

Ahveniston jättihauki on edelleen vapaana. Yle Uutiset / Kotimaa 22.8.2013 (Anne-Maria Niskanen & Mikko Moilanen. )

Ahvenistolla iso haukia? Suomi24 30.8.2009 (Matolakki ym.)

Ahveniston jättihauki. Hämeenlinnan Sukeltajat ry:n keskustelufoorum 31.7.2013 (jako)

Uitko ajattelematta mitä järvissä on? - Maarit. Facebook / Yle Häme 30.7.2013 (jako)

EIKÖ POLIISI VOISI JO REAGOIDA? Facebook / Pelonlietsonta- ja kieltojenvaadintakerho-yhteisö 31.7.2013  Ville Ranki (jako)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti