tiistai 8. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 528: "p-i-e-n-i kala Amazonilta - luikertelee virtsaputkeen..."Kuva: Dr. Peter Henderson
200 vuotta maailmalla on kiertänyt kuulo-puheita ja huhuja pienen pienestä kalasta, joka on toisten kalojen loinen ja elää Amazonilla.

Koskaan mitään todisteita kalan haitallisuudesta saati sitten vaarallisuudessta ihmiselle ei ole saatu.

     *    *     *

Pienen kalan on väitetty luikertelevan miehen tai naisen virtsaputkea pitkin ylös ja kiinnittyvän siihen kiinni, niin ettei se irtoa kuin kirurgisella operaatiolla. Tällaista operaatiota ei ole kuitenkaan koskaan tehty, vaikka esimerkiksi lähetyssaarnaajat ovat tällaista uskonvaraista juttua levittäneet.

Kalan nimi on candiru ja se kuuluu kissakaloihin. Urbaania legendaa vielä tänä päivänä levittää jopa Encyclopedia Britannica - maailman luotettavin ja paras tietosanakirja! Kalan kerrotaan olevan niin vaarallinen, että se voi aiheuttaa jopa ihmisen kuoleman.

Wikipedia sijaan suhtautuu tarinaan kriittisesti ja on dokumentoinut esitettyjä ristiriitaisia väitteitä. Viimeisintä tutkimustietoa ei Wikipedian artikkelissakaan silti ole vielä otettu huomioon,

Linkit:

Candiru – A “Don’t Pee in the Water” Horror Story Debunked. By Rosemary Drisdelle. Decoded 30.7.2013

Bauer, Irmgard L. Candiru – A Little Fish With Bad habits: Need Travel Health Professionals Worry? A Review. (2013). Journal of Travel Medicine. 20:2.

The Candiru Is One Scary Little Fish. By David Emery. About.com (20.8.2015)

Candiru, Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti