keskiviikko 9. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 529: "Noita kuoli Hämeen linnan tyrmässä 1600 -luvulla"


Suomen viimeisin noita Lusia Rusintytär oli käräjillä Oulussa 1688, mutta häntä ei ehditty tuomita, sillä hän päätti itse päivänsä. Hänen tarinaansa on kuluvana vuonna kerrottu "Lusia Rusintytär" (2015) -kamarioopperan keinoin ympäri Suomea.

20 vuotta aiemmin tuotiin Hämeen linnaan Hauhon Miehoilasta  Esko Niilonpoika, jonka kohtalo muistuttaa Lusian kohtaloa. Hänkään ei ehtinyt saada noitatuomiota vaan kuoli linnan tyrmässä. Hänen tarinansa mainitaan kuluvana vuonna julkaistussa "Hämeenlinnaa elävöittämässä" (2015) raportissa.

Samoihin aikoihin kun Esko Niilonpoika koki karun kuoleman, Hämeessä mestattiin myös toinen kuuluisa noita eli Kuussalon Kaarina, jonka legenda elää vielä tänä päivänä Kangasalla. Kirkon seinässä oleva kivi vuotaa Kaarinan verta.

     *    *     *

Suomessa elettiin 1600 -luvulla jo luterilaista aikaa, mutta se ei kirkonmiesten ja tuomareiden menoa haitannut. Ns. "Mooseksen lakia" sovellettiin surutta moniin rikoksiin. Samaa lakia sovellettiin vielä 1960 -luvun jumalanpilkkaoikeudenkäynneissä.

"Hämeenlinnaa elävöittämässä" (2015) raportissa Kristiina Huttunen kysyy:

"Esko löydettiin tyrmästä kuolleena. Mitä tehdä noitamiehen ruumiille? Oliko kyseessä ylipäätään luonnollinen kuolema?"

Ilmeistä on että miestä oli kidutettu, mikä aiheutti kuoleman. Noidan ruumis kuljetettiin takaisin Hauholle, minne hänet haudattiin - hautausmaan ulkopuolelle tietysti niin kuin pakanoille tehtiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti