sunnuntai 13. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 534: "muuttuuko auto tappavaksi kuumana kesäpäivänä vai onko sekin pelkkää legendaa?"

About.com -sivuston uutiskirjeessä kerrottiin 30.7.2015 huhusta vuodelta 2009, joka on muuttunut legendaksi internetissä.

Kysymys varsinkin kesän heilteillä varmasti  mietityttää kaikkia autoilijoita. Kun auto on ollut tunteja paahtavassa auringonpaisteessa, auton sisäosista mahdollisesti vapautuu haitallisia myrkkyjä sisäilmaan.

     *    *     *

David Emeryn tutkimat väitteet liittyvät (vain) bentseeniin autossa, ja hänen keräämänsä ja yhdistelemänsä tiedot osoittavat, miten hankala on sanoa mitään varmaa edes yhden aineen suhteen.

Erikoiseksi virheellisen huhun tai väärän tiedon tekee se, ettei tieto loppujen lopuksi ehkä ollutkaan niin virheellistä tai väärää. Oikeastaan kukaan ei tarkkaan ja varmasti tiedä, miten vaikkapa bentseeni sisäilmassa vaikuttaa pitkällä aikavälillä ja eri ihmisiin.

Esim. WHO:n (Maailman terveysjärjestö) suositusten mukaan sellaisia aineita ei ole hyvä käyttää, jotka mahdollisesti ovat syöpää aiheuttavia ja bentseeni on juuri tällainen aine. Se ei Emeryn dokumentoimien tutkimusten mukaan aiheuta välitöntä vaaraa tai haittaa kuin ehkä hyvin herkille ihmisille, allergikoille, mutta haitaton aine bentseeni ei ole.

     *     *     *

Legendaa sen sijaan on väite siitä, että bentseeni olisi välittömästi hengenvaarallista. Toisaalta miten korkealle tahansa ei bentseenin määrä sisäilmassa saa nousta, mutta niin ei ole käynytkään.

Jos tarinasta hakee jotain hyvää - kaikissa tarinoissa on myönteinen ja opettavainen puolensa -, niin tässä tapauksessa se on siinä, että tultaessa kuumaan autoon, on aina hyvä tehdä pikainen tuuletus.

Tosin auton sisäilma vaihtuu muutenkin hetken kuluttua, kun on lähdetty liikkeelle ja pantu ilmastointi pääälle...

Linkit:

Is There Toxic Benzene in Parked Cars? By David Emery. About.com (päivitetty 23.7.2015)

China Begins Battle Against Toxic Car Interiors. By Nadeem Muaddi. The Hog Ring 2.3.2013
To combat the negative health effects associated with the smell, governments have begun enacting stricter regulations on the auto industry. The latest comes from China.

Is Your Car Toxic? By Jeff Gearhart. Car Talk
A: So, what chemicals are inside the average car?
Jeff: There are dozens and dozens of chemicals, actually

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti