sunnuntai 13. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 535: "ovatko kiinalaiset vaarallisia liikenteessä ... toisilleen?"
Kuva: yksityiskohta
documentingreality.com
Snopes.com -tarina-arkiston yksi uusimmista legendoista syyskuun 11. päivältä väittää jotain outoa kiinalaisista liikenteessä.

Ja vähintäin yhtä outo on kanadalaisen kirjoittajan kommentti!

     *    *     *

Keskeinen väite on, eikä tämä koske vain kiinalaisia, että jos esim. "Suomen laki" asettaa päälleajajan elinikäiseen velkavankeuteen, hän ennemmin ajaa uhrinsa kuoliaaksi ja maksaa kertakorvauksen kuolemantuottamuksesta. Hurja väite! joka tuntuu kuitenkin intuitiivisesti mahdolliselta.

Jos kysymykseen kääntää itseään kohti, kukaan tuskin myöntäisi mitään tällaista. Mutta entä jos todella joutuu tällaiseen tilanteeseen? Eli on ajanut autolla jonkun päälle. - Mieleeni tulee vaikkapa Hämeenlinnasta tapaus, jossa autoilija suorastaan jahtasi jalankulkijoita autollaan. Ilmeisesti koskaan ei selvinnyt miksi hän toimi niin kuin toimi. Käytöksessä ei ollut mitään mieltä.

     *     *     *

Mitään todisteita ei ole siitä, että kiinalaiset käyttäytyisivät liikenteessä väitetyllä tavalla. Sitä paitsi terveellä järjellä ajateltuna onnettomuustilanteessa tuskin on kovinkaan usein mahdollista alkaa arvioida, mitä tilanteessa jälkikäteen kannattaa tehdä.

Tai kuljettajan täytyy pysähtyä katsomaan, mikä on hänen yliajamansa tai tönäisemänsä jalankulkijan tai  pyöräilijän tilanne. Jos henkilö on pahasti loukkaantunut, autoilija tämän logiikan mukaan nousee autoonsa ja ajaa toistamiseen uhrinsa yli. - Ei tunnu kovin uskottavalta, ja tällaista tuskin tarvitsee edes yrittää todistella mitenkään!!

Linkit:

Chinese Wreckers. Snopes.com 11.9.2015
Fact check:   Do drivers in China commonly intentionally kill pedestrians in hit-and-run accidents?

University of Oregon student from China killed in single-car crash in Tillamook County; driver cited. The Register-Guard 20.8.2015

Chinese visitor killed in car crash on Haleakala Highway. By Star-Advertiser staff. Star-Advertiser 13.9.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti