keskiviikko 16. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 539: "Miten arvokkaita ovat Maailmanperintökohteet, todella?"Baalshamin
Elokuussa Tieteen kuvalehden uutiskirjeessä silmiini pisti otsikko, missä kerrottiin Isisin räjäyttäneen Syyrian Palmyrassa 2000 vuotta vanhan Baalshaminin temppelin.

Sama uutinen levisi kansainvälisten uutistoimistojen (AP, Reuter) kautta ympäri maailmaa.

Tänään 15.9. tiistaina selatessani satunnaista ePress -lehtipalvelun lehteä, joka oli tällä kertaa Päijät-Hämeessä (Lahti) ilmestyvä Etelä-Suomen Sanomat, huomasin toimittajan kirjoittaneet jutun samaisesta Palmyrasta ja räjäytetystä temppelistä.

     *     *     *

Vaikka temppelissä oli räjäytelty pommeja, se ilmeisesti kuitenkin vielä seisoo tolpillaan. Ihan hevin tällaista jötikkää ei vain räjäytelläkään maan tasalle. Joka tapauksessa jotain vahinkoa sille on aiheutettu - ja ennen muuta - Isis on saanut halpaa länsimaista julkisuutta ylenmäärin omalla julkisuustempullaan.

Edellisen kerran Tieteen kuvalehti huomioi Palmyran vuonna 2009, kun se kirjoitti sen kohtalosta osana Rooman valtakuntaa. Kaupungin kukoistus päättyi samaan aikaan, kun kristityt pääsivät valtaan eli 300 -luvulla. Sitä ennen se oli ollut kukoistava kauppapaikka Tigris-joen tuntumassa karavaanireitin varrella.

     *     *     *

Oikeasti voi miettiä, mikä merkitys tällaisilla rauniokasoilla on nykyihmiselle. Kumpi on tärkeämpää: nyt elävät ihmiset vai millaista oli elämää ajanlaskun alun molemmilla puolilla Syyriassa.

Tällaiset tolkuttomat temppelit - oli uskonto sitten mikä tahansa - ovat vallan symboleja. Ja eniten kirkkojen ja temppelien tuhoaminen häiritsee tietysti niitä, jotka eivät halua luopua vallastaan juuri tänä päivänä vaan pitävät siitä kynsin hampain kiinni.

Isis tähtää islamilaisen valtion tai kalifaatin pystyttämiseen, mikä on yhtä utooppinen ajatus kuin että länsimainen demokratia kristinuskon ryydittämänä on kansalaisten kannalta jollain tavalla valmis ja paras mahdollinen tapa hallita.

Linkit:

Koko ihmiskunnan historiaa: Isis-järjestön tuhoama Palmyra oli monikulttuurinen keidas aavikon keskellä. By Eeva Lankolainen. Etelä-Suomen Sanomat 15.9.2015

Isis tuhosi temppelin historillisessa Palmyran kaupungissa. By Karine Kirbebäck. Tieteen kuvalehti 24.8.2015

Ahneuden rauniot. (Palmyra). By Morten Rendsmark. Tieteen kuvalehti 1.9.2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti