maanantai 21. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 547: "Tarvottaisiinko vedessä, niin kuin orjat?"
Pitkäaikainen tuttava, Facebook-kaveri, jazz-laulaja ja opettaja Taina on alkanut tehdä omaksi ja muiden iloksi aitoja kotikutoisia musiikkivideoita, joita hän jakaa kavereilleen.

Viimeisimmän videon hän teki viime sunnuntaina, kun oli kuvannut itseään laulamassa ihan omassa keittiössään. Laulu jonka hän loistavasti ja ammattitaitoisesti tulkitsi oli "Wade in the Water".

     *     *     *

Laulu pani minut miettimään monia asioita - uudestaan ja uudesta näkökulmasta.

(1) Laulu on tunnettu balladi, negrospirituaali eli laulu, jollaisia afroamerikkalaiset orjat lauloivat v. 1619 lähtien. Kyse on siis mustien folkloresta Pohjois-Amerikan mantereella. Myöhemmin laulun on esittänyt 1960 -luvulla mm. sellainen legenda kuin Bob Dylan ja 2000-luvulla Nick Cave.

(2) Niin tämän kuin muidenkin vastaavanlaisten laulujen, joita oli paljon, väitettiin sisältävän mustien omaa koodikieltä. Sanoissa kerrottiin asioista, joista ei voinut suoraan puhua. 1800-luvun lopulla sana 'Underground Railroad' viittasi tähän ilmiöön.

Esim. laululla "Wade in the Water" varoitettiin orjuudesta pohjoiseen paennutta mustaa kulkemasta kiskoja pitkin, sillä tällöin valkoisten verikoirat saattoivat saada hajun ja jälkittää pakenijan. Oli parempi tarpoa vedessä aina kun se oli mahdollista, mikä hämäsi jäljittäjiä.

     *     *    *

Englanninkieliset sanat ovat useimmiten tällaiset:

Wade in the water
Wade in the water, children,
Wade in the water
God's a-going to trouble the water

See that host all dressed in white
God's a-going to trouble the water
The leader looks like the Israelite
God's a-going to trouble the water

See that band all dressed in red
God's a-going to trouble the water
Looks like the band that Moses led
God's a-going to trouble the water

Look over yonder, what do you see?
God's a-going to trouble the water
The Holy Ghost a-coming on me
God's a-going to trouble the water

If you don't believe I've been redeemed
God's a-going to trouble the water
Just follow me down to the Jordan's stream
God's a-going to trouble the water

     *     *     *

(3) Niin kuin sanoista voi päätellä, siinä on suoria viittauksia 'Uuteen testamenttiin' (UT - Joh. 5:4) ja 'Vanhaan testamenttiin' (VT - Exodus). Toinen siis viittaa Israelin kansan pakoon orjuudesta Punaista merta pitkin ja toinen siihen, kun Jeesus paransi vedessä sairaita.

Ja tässä tullaan laulun tulkinnan kiinnostavimpaan kohtaan: mustat käyttivät hyväkseen valkoisten pyhää kirjaa "Raamattua" esittääkseen omia allegorioitaan. "Raamatusta" otettiin se, mikä sopi heidän omaan tilanteeseensa, ja tarinoita käytettiin niin kuin mustat olivat Afrikassa käyttäneet sikäläistä folkloreaan, laulujaan eri tarkoituksiin.

Mm. "Wade in the Water" -laulun tarkoitus oli nostattaa yhteishenkeä ja pitää yllä toivetta vapautumisesta valkoisten kristittyjen orjuudesta - ja auttaa ja kannustaa pakoon.

     *     *    *

On kenties sanomattakin selvää, että mustien käytössä ei ollut muuta kuin tämä yksi ainoa kirja, eikä monilla valkoisillakaan ollut kuin "Raamattunsa" ja ehkä joitain hartauskirjoja ja aapisia ym. Joten siihen tuli turvautua mitä oli käsillä.

Ja suurin osa näistäkin tarinoista levisi uskonnollisina legendoina, suullisena kansanperinteenä, koska lukutaito oli harvinaista ja kirjat vielä harvinaisempia. Ja valkoisten legendoista mustat sitten rakensivat omia tarinoitaan itselleen ja omaan käyttöönsä.

Ja olennaista on, että niiden tuli olla sellaisia, että valkoisetkin ne hyäksyivät! Muutenhan niitä ei olisi voinut esittää, ei ainakaan julkisesti. Balladeja ja spirituaaleja tuli siis sepittää kieli keskellä kämmentä.

Linkit:

Arthur Jones. 2005. Wade in the Water: The Wisdom of the Spirituals

"Music : Wade in the Water". Pathways to Freedom: Maryland & the Underground Railroad | Secrets: Signs and Symbols. Maryland Public Television. 2014.

Jacqueline L. Tobin,Raymond G. Dobard. 2000. Hidden in Plain View: A Secret Story of Quilts and the Underground Railroad.

Wade in the Water. The Ballad Index

Wade in the Water. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti