maanantai 28. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 553 "Terveydeksi! Toivottavasti et ole sairastunut ruttoon!"
Tavallisesti vain perjantai - ja vielä 13. päivä - mielletään jotenkin erityiseksi ja mihin liittyy uskomuksia. Samanlaisia uskomuksia on liittynyt myös muihin päiviin, esimerkiksi keskiviikkoon.

Ja jonkinlainen uskomus on kai sekin, että sitä pidetään keskellä viikkoa olevana 'pikku-lauantaina'.  Facebookin 'Urban legend Kampala' -sivuston ylläpitäjä kysyy, eikö tarkalleen ottaen torstai ole viikon keskimmäinen päivä eikä keskiviikko. Näin on tietysti jos viikko aloitetaan maanantaista. Ja hölmöähän on aloittaa viikko sunnuntailla!

      *      *      *

Busines-ihmiset tietävät, että lennot (tiistaisin ja) keskiviikkoisin ovat halvempia, mikä ei (ainakaan enää) pidä paikkaansa. Tällainen uskon on kuitenkin ollut perusteettomasti pitkään voimassa. Siihen on uskottu tai haluttu uskoa.

     *     *     *

"Terveydeksi!" (God Bless You!) -ilmaisu liittyy myös keskiviikkoon seuraavan  tarinan kautta. 1800 -luvun Englannissa aivastukselle annettiin erilaisia merkityksiä sen mukaan, mikä viikon päivän oli. Keskiviikkona aivastaminen merkitsi kirjeen kirjoittamista jollekin.

1600 -luvulla vain yksinkertaisesti esitettiin toivomus "Terveydeksi!" - ja nostettiin hattua ilman sen kummempia sivumerkityksiä.  Toiset ovat silti sitä mieltä, että tapa reagoida toisten aivastuksiin liittyi ruttoon. Aivastaminen oli merkki siitä, että henkilöllä saattoi olla tartunta...

Linkit:

Bliss 104.3 (‏@RadioBlissJo). Twitter  23.9.2015:
It is 9 PM, and it is Wednesday night. Yes, you're right, that means #UrbanLegends is on!
Get your hip-hop on and tune in!

Urban Legend Kampala. Facebook 8.8.2012:
I believe Wednesday is the day the week uses to poop on people. Because it's right in the middle.

Tuesday And Wednesday Are No Longer The Best Days To Book Flights. By Mandi Woodruff. Businessinsider.com 18.1.2013 "It has become somewhat of an urban legend that it’s cheaper to buy tickets on Tuesdays and Wednesdays."

Urban Legend Kampala (‏@ULKampala). Twitter 17.5.2013:
Wednesday is always wrongfully accused of being the middle of the week yet it's actually Thursday. Where's the justice?

Days of the week. Unexplainedstuff.com
Followers of Islam try to avoid beginning any new enterprise on Wednesdays. For reasons long forgotten, Wednesday is seen as a bad day. Even today, many Muslims avoid even getting their hair cut on that day. And such important occasions as weddings are never scheduled for a Wednesday.

A familiar old rhyme preserves (..) Wednesday's child is sour and sad,."

Sneezing. Unexplainedstuff.com
In England during the seventeenth century, it was the custom for all those within earshot of someone who sneezed to remove their hats, bow, and shout, "God bless you!" In nineteenth century England, someone originated a rhyme regarding the consequences of sneezing on certain days of the week: (..) Sneeze on Wednesday, sneeze for a letter. Sneeze on Sunday, your safety seek—for Satan will have you for the rest of the week!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti