maanantai 28. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 554 "Lepaan kartanon kaunis Anna & rälssimiehen poika ja Suomen piispa Maunu Tavast"

Vuonna 1412 Suomen katolisen kirkon piispaksi nousi Tavast -sukuun kuuluva Maunu Olavinpoika Tavast Hämeestä.

Ja paljon eivät ajat ja tavat ole muuttuneet 600 -vuodessa. Rälssimiehen poika opiskelija papiksi Saksassa ja palasi 1300- ja 1400 -lukujen vaihteessa Hämeeseen, jossa ryhtyi suhteeseen Lepaan kartanon kauniin Anna -neidon kanssa, teki tämän raskaaksi, vaikka pappisvihkimyksen saaneelle papille se oli suuri synti.

Anna kuitenkin kuoli - mistä on kolme eri tarinaversiota - ja Maunu Tavast pääsi pälkähästä ja lopulta nousi Paavin siunauksen saatuaan Suomen piispaksi.

       *     *     *

Annan kohtalosta on kolme eri versiota. Yhden mukaan onneton Anna hukuttautui - tai hänet hukutettiin - Lepaan virtaan. Toisessa tarinassa Annan isä muuraa tai muurauttaa Annan elävältä kartanon kellariin. Yhdessä tarinassa kellari, johon Anna joutuu, on Lepaan kirkon lähettyvillä.

Oli niin tai näin. Kansanuskomuksena on ollut, että Anna on nähty niin Vanajaveden rannoilla lähellä Lepaan virtaa ja kellarien lähistöllä kummittelemassa. Kellarin suunnalta on nähty valoja ja rantakoivikosta on kuulunut Annan itkua ja valitusta menetetyn rakkauden takia.

     *    *     *

Suomalaisessa kaunokirjallisuudessa Lepaa ja Lepaan Anna esiintyy muutamia kertoja. Eino Leinon näytelmässä "Maunu Tavast" (1908) Anna on Vadstenan luostarin nunna, joka tulee 1437 Kuusiston linnaa tapaamaan Maunu Tavastia. F.E. Sillanpäällä on kirjassa "Ihmiselon ihanuus ja kurjuus" (1945) Anna Lepaa niminen henkilöhahmo, joka tosin ei liity historialliseen Lepaaseen. Kaari Utrio kirjoittaa Lepaan kartanosta Annan jälkeen 1400 -luvun lopulla kirjassa "Aatelisneito, porvaristyttö" (1973).

Linkit:

Lepaan Anna. Video (ääni & kuva)

Lepaan älypuistoreitti. Google Maps (kartta & teksti)

Lepaan Anna halajaa menetettyä rakkautta. Kun keväisenä iltana kävelee Hattulan Lepaan puutarhaoppilaitoksen kulmilla, saattaa nähdä tuulimyllyssä  eli mamsellissa yhdessä ikkunassa kajastavan valon, tai saattaa kuulla nuoren neidon huokailevan koivikossa. Yle Häme 4.5.2012

Lepaan Anna - tarua vai totta? Timo W. suku.genealogia.fi

Lepaan Anna. Tarinoiden kohteita. tyrvanto.net

Erkki Ulamo. 2014 (1996). Lepaan Anna. Tarua vai totta? Tyrvännön kotiseutulehti 2014

Kaari Utrio. 1974. Aatelisneito, porvaristyttö. Helsinki: Tammi.(1400-luvun lopun Lepaa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti