tiistai 29. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 555 "punainen neilikka"

Kuva: Portugalin
neilikkavallankumous
Vuoden 1974 ns. "Neilikkavallankumous" Portugalissa synnytti miljoonan portugalilaisen pakolaisvirran entisistä siirtomaista, lähinnä Afrikasta.

Viime päivien puheet Irakin ja Syyrian ym.  maiden pakolaisvirroista tuovat mieleen Euroopan oman lähihistorian. Paljonko lopulta on paljon?

       *     *     *

Toinen absurdisti / surrealistisesti neilikoihin liittyvä suhteellistus liittyy sekin nelikoihin.

Rooman valtakunnassa ajanlaskumme alun molemmin puolin oli yleinen tapa ristiinnaulita ihmisiä. Mm. sisällissodan aikana saatettiin tuhansia poliittisia vastustajia, enkä puhu nyt kristittyjen tai juutalaisten vainoamisesta, ristiinnaulita Rooman porttien ulkopuolelle pelotteena.

Mitä merkitystä on sillä, että jossain periferiassa keskushallinnon ulkopuolella ristiinnaulitaan muutama poliittinen häirikkö? Ei sillä pitäisi olla mitään erityisempää merkitystä. Mutta kun tapahtuman ympärille rakennetaan kristillisiä legendoja, sinänsä merkityksettömät tapahtumat saavat arvaamattomia merkityksiä.

     *    *     *

Yksi tällaisista tarinoista liittyy Mariaan, joka sivusta katseli, kun Jeesus raahautui risteineen kristille.

Väitetään, että Marian kyynelistä syntyi pinkkejä, vaaleanpunaisia neilikoita, jotka symboloivat hänen suruaan poikansa kuoleman johdosta.

Jos joku uskoo tällaiseen - sinänsä viehättävään - potaskaan, sen kun uskoo, mutta jos tällaiset tyypit ovat poliittisina johtajina päättämässä muiden kohtaloista, harkitsisin vakavasti, mitä niiden muiden tulee tällaisessa tilanteessa tehdä...

Linkit:

Dianthus caryophyllus (neilikka). Wikipedia

Carnation Revolution (Neilikkavallankumous). Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti