tiistai 29. syyskuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 556 "Mahtava noita ja katolinen pappi ottivat yhteen Vanajanniemessä Tyrvännössä"


Kuva: Tyrvanto.net
Kristillinen legenda n. 1100 -luvulta  kertoo miten katolisen papin valkoinen magia oli vahvempi kuin Hämeessä asuvan noidan.

Legenda kulkee nimellä 'Lapinämmänkivi', mikä viittaa tarinassa esiintyneeseen kiveen. Tarinan - ja siirtolohkareen nimeä - kannattaa hetken aikaa miettiä.

Sana 'ämmä' voi tarkoittaa  noidan lisäksi tai ohella naispuolista vedenhaltiaa, jolloin tarina saa hieman erilaisen sävyn.

Sana "lappi" ei tarkoita nykyistä Lappia vaan mitä tahansa syrjäistä seutua eli tässä tapauksessa sellainen oli Ruotsista katsottuna Häme, jonne ristiretkeläiset saapuvat.

     *     *     *

Kuulin tarinasta vuonna 1979 hämäläisversion sedältäni, joka asui suurimman osan elämäänsä Tyrvännössä. Hän oli tuolloin laitosmiehenä läheisessä Petäyksen loma- ja kurssikeskuksessa.

Erään kerran Mikko -setäni sanoi, että lähdetään kahville tuonne Vanajaniemen kärkeen. Hän otti mukaan mustan nokipannun, hieman pilkkeitä ym. ja heitti repun selkään. - No, mikäpä siinä. Lähdetään vaan!

Aluksi kävelimme polkua pitkin ja sitten poikkesimme rantapusikkoon. Hetken kuluttua tulimme suurelle kivelle, jonka takana pilkotti Vanajanselkä. Setäni kysyi tiesinkö minä, mikä paikka tämä on?
Sanoin etten tiedä. Silloin setäni kertoi, että ristiretkeläiset olivat tulleet Vanajavettä pitkin ja nousseet - tai yrittäneet nousta - tässä kohtaa ylös rantaan.

Tuntien Tyrvännön (ent. Kulsiala) myöhemmän maineen hämäläiset eivät juuri näillä paikoilla olleet erityisen ihastuksissaan ruotsalaistulokkaista. Ja totuus tarinan suhteen oli ennemmin niin, että ruotsalaiset joutuivat jatkamaan matkaansa ja jättämään Vanajaniemen toistaiseksi rauhaan.

Legendassa tilanne on käännetty päälaelleen - ja kirjoihin ja kansiin on merkitty toinen tarina kuin mikä  oli liikkunut kansan suussa ja mitä Vanajaniemessä todella oli tapahtunut.

     *     *     *

Kun mutkittelevaa vesistöä pitkin soutaneet ruotsalaiset olivat veneineen päässeet Vanajaniemen asti, he päättivät levähtää rannalla hetken aikaa.

Suuren siirtolohkareen vieressä oli yksi hämäläisten pyhistä paikoista ja vieressä noidan mökki. Kun kutsumattomien vieraiden nähtiin saapuvan rantaan, noita onnistui hätistämään ruotsalaiset pois säikäyttämällä heidät.

Pappi oli noussut veneessä seisomaan, mutta oli veneineen kolahtanut kivikkoisessa vedessä karille, jolloin ruotsalaiset olivat saaneet kivisateen niskaansa - ja pakenivat paikalta häntä koipien välissä.

Ruotsalaiset eivät luovuttaneet vaan päättivät yrittää uudelleen. Heitä oli monta veneellistä ja heillä olivat aseet, jollaisia ei hämäläisillä ollut. Noita nousi kiven päälle ja alkoi manata. Hän oli nähnyt ukkospilvien nousevan - ja juuri oikealla hetkellä hän lausui maagiset sanat, kun tiesi salaman iskevän niemen korkeimpaan puuhun, minkä jälkeen ristiretkeläisiä ei näillä paikoilla vuosikymmeniin  näkynyt.

Linkit:

Lappalaisnoita yrittää tuhota papin, Lapinämmänkivi (Kulsiala / Tyrväntö / Hattula). Kirjassa: Aimo Kejonen (toim.). Kansantarinat. [Jyväskylä]: Karttakeskus

Lapinämmänkivi. Tarinoiden kohteet. Tyrvanto.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti