keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Broomfield: "Tales of the Grim Sleeper" (2014)


Nick Broomfield kaivautuu dokumenttielokuvassaan pahamaineisen sarjamurhaajan 'Grim Sleerperin' tapaukseen, joka terrorisoi 25 vuotta LA:n mustien asuinalueella. (IMDb)

      *     *     *

TÄNÄÄN TV2 KLO 21:00

"Tales of the Grim Sleeper" (2014) on ajankohtainen kuva maailman talouden veturista ja hinnasta, minkä osa väestöstä saa ykkössijasta maksaa. 

Lonnie Franklin Jr on yhdysvaltalainen sarjamurhaaja, jonka epäillään raiskanneen ja tappaneen 10 naista vuosina 1985-2007. Franklin sai kutsumanimekseen 'Grim Sleeper', sillä hän onnistui pysymään piilossa poliiseilta ja niin sanotusti nukkui 25 vuotta.

"Tales of the Grim Sleeper" avaa Franklinin kautta oven rasistiseen ja karuun maailmaan, jossa Los Angelesin South Centralin ihmiset elävät. Elokuvan ohjaajan Nick Broomfieldin ja alueen ihmisten keskusteluista selviää poliisin välinpitämättömyys. Broomfield arvioi, että lähes 200 naista katosi 25 vuoden aikana pieneltä alueelta. Suurin osa heistä oli tummaihoisia, huumeidenkäyttäjiä tai prostituoituja. (Yle Docventures)

      *      *      *

Esitetty dokumentti vahvistaa näkemystä, että poliisit ja rikolliset eivät ole toiminnallisesti kovin kaukana toisistaan, ainakaan kaikissa tilanteissa. Molemmat ovat osa samaa järjestelmää.

Tässä tapauksessa valkoisten poliisien intressissä oli, että yhteisönsä kingi Lonnie Franklin siivosi katuja heidän puolestaan Los Angelesin Southern Centerissä. Tapettuja ja kadonneita mustia naisia ei vakavasti edes yritetty etsiä tai heidän murhiaan selvittää.

Tutkivan toimittajan Nick Broomfieldin selvittäessä tapausta yhdessä yhden prostituoidun Pamin kanssa paljastuu vähitellen, millainen kuvio oli oikein ollut.

Lonniea lähellä olevat ihmiset väittävät, etteivät he tienneet mitä mies teki, mutta katsojalle herää vahva epäilys, että joidenkin on täytynyt tietää mistä oli kyse.

     *     *     *

Miksi Lonnie ei tyytynyt vain myymään crackiä ja harrastamaan seksiä naisten kanssa? Miksi hän alkoi tappaa heitä? Miehen kavereilla tuntui olevan jälkikäteen selvä näkemys siitä, miksi Lonnie alkoi 1980-luvulla tappaa prostituoituja.

Kaksi hänen kaveriaan yhdistävät myöhemmät tapahtumat Franklinin ensimmäiseen vaimoon, joka jäi koukkuun crackiin ja petti miestä, mikä johti heidän eroonsa. Murhat olivat jonkinlaista pakkomielteistä kostoa siitä, mitä tuolloin oli tapahtunut.

Tilanne ei jostain syystä muuttunut sen jälkeen, kun Lonnie Franklin meni naimisiin ja sai - nyt aikuisen pojan - Chrisin.

     *      *      *

Lonnie harrasti sadistista seksiä naisten kanssa, kuvasi naisia ja lopulta puukotti tai kuristi hengiltä. Poliisi oli selvästi tietoinen miehen toiminnasta, mutta katsoi sitä läpi sormiensa. Alueen ongelmana ilmeisesti pidettiin USA:n etelän pikkukaupungista saapuneita naisia, jotka ryhtyivät prostituoiduiksi. Osa oli jäänyt työttömäksi, kun autoteollisuudella alkoi mennä huonosti.

Jotkin pienet vihjeet herättävät epäilyksen, että myös poliisi osallistui jollain tavalla katujen puhdistamiseen ja ainakin antoi Franklinin toimia rauhassa.

Southern Centerin asukkaiden kannalta tilanne oli järkyttävä, sillä naiset eivät - tämän dokumenttielokuvan mukaan - osanneet pelätä mitään, koska heitä ei varotettu vaarallisesta murhaajasta.

Toisaalta: miten on mahdollista, että jatkuva kymmenien murhien sarja jäi huomaamatta yhdellä ainoalla suhteellisen suppealla asuinalueella. Murhat tehtiin Western Street 81:n lähettyvillä, jossa Lonnie asui.

       *     *     *

Elokuva herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti