sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Buñuel: "Tristana" (1970)


Kun nuori nainen, Tristanan äiti kuolee, hänet uskotaan hyvin kunnioitetun vanhan Don Lopen huostaan, huolimatta sosialistisista näkemysistään liike-elämästä ja uskonnosta

Mutta Don Lopen heikkoutena ovat naiset ja hän rakastuu viattomaan tyttöön, jonka hän viettelee ja tekee rakastajakseen, vaikka hän samaan aikaan selittää tytölle miten tämä on yhtä vapaa kuin taivaan lintunen.

Kun Tristana käyttää vapauttaan, Don Lopelle ei sekään tunnu käyvän. (IMDb:tä mukaillen)

"Tristana" (1970) on espanjalainen elokuva, jonka on ohjannut Luis Buñuel. Elokuva perustuu samannimiseen Benito Pérez Galdósin romaaniin, "Tristanaa" tähdittää Catherine Deneuve ja Fernando Rey ja kuvaukset on tehty Toledossa. (Wikipedia)

    *     *      *

Nuoren, kauniin yksinäiseksi jääneen naisen Tristanan tarina. Hänen äitinsä kuolee tytön ollessa 19-vuotias. Don Lope adoptoi tytön ja ottaa 2-roolin isänä ja rakastajana.

Tristana rakastuu ikäiseensä taiteilijaan Horacio Diaziin, lähtee tämän matkaan, joutuu onnettomuuteen ja menettää jalkansa - ja palaa takaisin Don Lopen luo ja menee tämän kanssa kulissiavioliittoon.

Kun Don Lope sairastuu, Tristana ei kutsu paikalle lääkäriä vaan avaa talvella ikkunan ja antaa miehen paleltua kuoliaaksi. Tristana saa vihdoin vapautensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti