maanantai 5. lokakuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 169 -

CC by  Mimmi L. 
Seuraan satunnaisesti hieman kaikkea verkossa välähtävää.

Kuukausi sitten silmiini osui Helsingin Wherevent -tapahtumalistasta kuvataiteilija Rauha Mäkilän "Harmony" -taidenäyttely Helsinki Contemporaryssä Bulevardi 10:ssä.

Moni pieni seikka kiinnitti huomioni. Ehkä ensimmäiseksi hänen taulunsa, minun, maallikon silmin näyttivät jotenkin keskinkertaisilta ja mitäänsanomattomilta. Samaan aikaan jokin niissä kiehtoi ja näyttelystä kertova  teksti ja taiteilijan videoesittely panivat minut mietteliääksi, mutta eivät välittömästi reagoimaan asiaan.

     *     *     *

Rauha Mäkilästä huokuva rehellisyys ja vilpittömyys teki minuun vaikutuksen, mutta en ollut varma, oliko kaikki vain taitavasti suunniteltua ja pelkkää teeskentelyä. Sitähän ei voi koskaan tietää varmasti. Tällainen myös myy hyvin ja saa ihmiset kiinnostumaan taiteilijasta.

Mäkilä on huolissaan, äärimmäisen huolissaan, maailmasta mikä synnytti hänen taulunsa, ei kanvakselle vaan tavalliselle paperille, joita hän niittaili ateljeensa tms seinille. Halpa, helppo ja yksinkertainen tapa tuottaa taidetta.

     *     *     *

Työt syntyivät musiikkia mm. pop-maailmaan suurta tähteä Beyoncéa kuunnellessa. Mäkilä mainitsee erityisesti "Girls run the world" - ja "7 / 11" -kappaleet ja niiden musiikkivideot, joista toisessa Beyoncé esiintyy tavallisena nuorena naisena, mitä Mäkilä jostain syystä alleviivaa.

Musiikki rauhoittaa ja tuo harmoniaa ja median (internet, tv, radio, lehdet) uutiset tuovat Mäkilän mieleen kaaosta. Ja primus motorina hänen maailmassaan niin kuin "7 / 11" -videossa ovat tytöt tai nuoret naiset, jotka laulaen ja tanssien (naurettavasti) asettuvat (mies)sotilaita vastaan.

     *     *     *

Sama ongelma - kuin kahdessa edellisessä Carpe Diem -blogikirjoituksessa - toistuu tässäkin: pinnallinen suhtautuminen väkivaltaan ja terrorismiin. Se nähdään vain joidenkin ääriliikkeiden toimintana, ei esimerkiksi Suomen ja Ruotsin 'puolustusyhteistyönä' (ja varustautumisena) ja mahdollisena Nato-jäsenyytenä. Ne luovat harhaista turvallisuutta. Niin Rauha Mäkilälle kuin luultavasti myös Jari Tervolle sekä USA:n etelän kaikkea pelkääville konservatiivi- ja demokraattipoliitikoille.

Tietyt ikävät asiat kuten Isisin mahdollinen ja jopa todennäköinen soluttautuminen pakolaisvirtoihin kielletään, mikä on hyvinkin mahdollista. Mitä siitä sitten pitäisi ajatella ja päätellä, on kokonaan toinen asia. Kenties Isisiä suurempi uhka köyhille ja syrjääntyneille on Suomen oma keskiluokka, ja sen valtaan äänestämät hallitukset.

Linkki:

Rauha Mäkilä. Harmony (taidenäyttely) 3.9.2015. Wherevent

Rauha Mäkilä. Harmony. Helsingin Contemporary / Exhibitions 4.9. - 27.9.2015

Rauha Mäkilä. Harmony. Vimeo (video)

Beyoncé. Run the World (Girls). YouTube
"When Beyoncé sings Girls run the world, I want to believe it blindly."

Beyoncé. 7 / 11. YouTube
"Music video, in which one of the world’s most popular pop stars calculatedly appears as quite an ordinary girl. The compulsive repetition of the theme also serves as a catalyst for the whole process; how are we to get anywhere when making art suddenly feels like an inadequate contribution in a world that seems to offer no consolation."

Henri Matisse. Wikipedia
"There are always flowers for those who want to see them." (Henri Mattisse)
"The works in the Harmony exhibition can also be compared to Henri Matisse’s large still lifes with flowers made in reaction to the horrors of the Second World War: beauty against cruelty, art against pitilessness."

Guantánamo Bay. Wikipedia
"I have compulsively and obsessively cloaked them in pastel shades or in Guantanamo-orange prison colours."
Mäkilä listens to music while she paints. "I try to paint the wonderful bubble that music creates in my mind. At the same time, I am afraid some terrorist organization or rocket will burst that bubble once and for all."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti