torstai 8. lokakuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 172 -

CC by  Mimmi L. 
Lukiessani tuoretta juttua Nobelin kirjallisuuspalkinnosta, joka tänään jaettiin, harhauduin HSTV:n "Arka paikka" -TV-ohjelmaan, jota en ollut aiemmin nähnytkään.

Ohjelman juontajana toimii kirjailija-psykoterapeutti Anja Snellman. Hänen vieraanaan studiossa oli diakoni-teologian tohtori Mari Stenlund, joka on tutkinut ihmisoikeuksien suhdetta harhoihin ja harha-aistimuksiin.

Aihe on sekä teoreettinen että käytännöllinen, ja Stenlund korosti sitä, miten hän oli tutkinut aihettaan lähinnä teoreettisesti, mutta ei kieltänyt mm. sitä, etteikö hänellä itselläänkin olisi "uskonnollista harhaa esimerkiksi silloin, kun hän käy ehtoollisella ja juo Jeesuksen verta ja syö hänen ruumistaan". Itse pidän tuollaista käytöstä lähinnä kannibalismina, ja Stenlund piti itsekin omaa käytöstään ulkopuolisen silmin katsottuna kummallisena.

Ja Suomessa on tässä suhteessa 1000 vuotta törkeästi rikottu ihmisoikeuksia, kun ihmisiä on juoksutettu näennäisen vapaaehtoisesti kirkon pakkokoneiston lähinnä naurettavissa ja ihmistä alistavissa rituaaleissa.

     *    *     *

No, korkeakulttuuriset ja sivistyneet naiset eivät tietysti puuttuneet yksittäisiin uskontoihin ja niiden ongelmiin vaan puhuivat asioista hymyssä suin sivistyneesti jalat ristissä vastakkain studiossa istuen. Väittelyitä ei nähty vaan aito suomalainen konsensus ja yksimielisyys rehotti niin kuin rehevät rinnat.

Mari Stenlund ei kiistänyt, etteikö kyse olisi vaikeasta asiasta. Samaan aikaan hän korosti, miten psykoottisella ajattelulle ja käytökselle ovat olemassa suhteellisen selvät kriteerit.

Silloin kun ihmisen uskonnollisista kokemuksista on haittaa hänelle itselleen ja muille, eikä hän enää hallitse tilanteita, ulkopuolisten on pakkokeinoin puututtava asiaan. Toisaalta uskova ihminen ei välttämättä aina itse koe tilannetta samanlaisena kuin sortajansa.

Ja mitä tehdä kokonaisille eurooppalaisille kansakunnille tarkoittaen lähinnä uskonnollista, poliittista ja taloudellista eliittiä, jotka uskovat kristinuskon jumalan olevan aina heidän puolellaan ja tukevan heitä massamurhaamisessa uskonnollisissa ym. sodissa? Eikö olisi jo aika EU-tason normein lakkauttaa ainakin valtionkirkot?

     *     *     *

Anja Snellman muistutti muistuttaa, miten Neuvostoliitto-vainaassa mielisairaalaan ja hoitoihin joutui pienimmästäkin syystä, ja sellaiseksi riitti pelkkä uskovaiseksi tunnustautuminen.

Tämän päivän Suomessa, Euroopassa ja USA:ssa ei tällaisia ihmisiä todellakaan heitetä vankilaan vaan heitä pommitetaan hävittäjillä kaukaa oman maan rajojen ulkopuolella mm. Irakissa, Syyriassa ja Afganistanissa. Puhumattakaan joka suhteessa täysin turhasta Vietnamin sodasta, jossa ei tarvinnut olla edes kommunisti, kun oli uhkana tulla tapetuksi. Riitti että silmät olivat vinot ja että asui maapallon toisella puolella amerikkalaisten sotilaiden aseiden kantomatkan päässä.

Uskonnollisen ja ideologisen ajattelun ongelmana on, ettei kerrottujen tarinoiden edellytetä olevan totta. Vain se riittää että tarina on hyvä ja ehkä joidenkin mielestä .. riittävän uskottava, jotta sen perusteella voidaan esimerkiksi kristittyinä alkaa pommittamaan B56-pommikoneilla vietnamilaisia kyliä, jolloin lapsia, naisia, vanhuksia ym. tapetaan sokkona joukoittain hyvällä omallatunnolla kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta.

Linkki:

Teologi: Tämä erottaa uskonnollisen kokemuksen psykoottisesta harhastaMari Stenlund puolustaa psykiatristen potilaiden oikeutta saada hyvää hoitoa myös uskonnollisiin harhoihinsa. Muttei hinnalla millä hyvänsä. By Janne Villa. Helsingin Sanomat 08.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti