perjantai 16. lokakuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 177 -

CC by  Mimmi L. 
Kuinkahan monta kertaa olen sanonut, että yksi harvoja ohjelmia, joita seuraan TV:stä tosin tätäkin satunnaisesti, on "Myytinmurtajat" (2003 ->), joka tuli jälleen tänään alkuillasta 'Subilta'.

Ja "Myytinmurtajia" ei olisi ilman sen kahta voimakaksikkoa mursunviiksistä Jamie Hynemania ja punapäistä aina virnuilevaa höpöttäjää Adam Savagea. Ohjelman hyväntuuliset miehet saavat aina minutkin hyvälle tuulelle. Vuosien varrella vastuuta ovat saaneet myös aiemmin avustajina toimineet Tory Belleci ja Kari Byron sekä Grant Imahara.

    *    *     *

Aluksi en pitänyt dokumenttiohjelmasta siksi, että se oli niin umpiamerikkalainen, mikä näkyi ennen muuta siinä, että miehet jatkuvasti räjäyttelivät ja ampuivat jotain, mutta opin hyväksymään sen mitä he tekivät. He todellakin mursivat myyttejä, vääriä käsityksiä joita ihmisillä - myös heillä itsellään - oli asioista.

Tämäniltaisessa jaksossa yksi murrettava - ja murtunut - myytti liittyi pikaruokapaikoista ostettuihin juomamukeihin ja niiden sisältöön. Maailmalla on liikkunut uskomus / väite, että täyden juomamukin osuessa vastaantulevan auton tuulilasiin, se voi surmata autossa istuvan ihmisen.

Eikä tällaista asiaa voi tietää testaamatta sitä tieteellisesti. Testaaminen tapahtui tyypillisen 2-vaiheisesti ensin laboratorio-oloissa ja sitten käytännön tilanteessa.

Aluksi Jamie ja Adam rakensivat paineilmalla toimivan aseen, jolla pystyi ampumaan juomastian sisältöineen teräslevyä vasten. Samalla he mittasivat, millä voimalla astia osuu alustaansa. Juomamuki osui yli 200 km:n tuntivauhdilla sellaisella voimalla levyyn, että myytin murtaminen vaati testin jatkamista käytännön tilanteessa.

      *    *     *

Mitään riskejä sen suhteen, että testaaja vahingoittuisi, ei voitu ottaa. Avuksi tuli jälleen kerran törmäystestinukke Buster, joka pantiin istumaan testiauton sivustaan rakennettuun häkkyrään, johon tuulilasi sekä Busterin istuin olivat kiinnitetty.

Testaaminen tapahtui siten, että Adam ajoi autolla 100 km / h Jamien autoa vastaan ja heitti täyden juomalasin tuulilasiin ja katsoi mitä tapahtui. Koe toistettiin 3-4 kertaa. Toisella kertaa muki meni tuulilasista läpi, mutta ei olisi vahingoittanut autossa istunutta henkilöä millään tavoin. Myytti siis murtui.

Tulos ei tarkoittanut, etteikö täyden juomamukin osuminen tuulilasiin olisi ollut vaaraton tapahtuma. Lasi meni pirstaleiksi, ja olisi kovassa vauhdissa heikentänyt näkyvyyttä ja ehkä aiheuttanut onnettomuuden.

Kolmen SSS:n politiikka johtaa vääjäämättä valtioterrorismiin.

Linkki:

Myytinmurtajat. Wikipedia

Mythbusters. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti