sunnuntai 18. lokakuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 179 -

CC by  Mimmi L. 
Niin kuin toisinaan katselin tänäkin iltana Yle TV1:ltä uuteen katseluaikaan sijoitettua "Arto Nybergiä" vieraineen. Striimasin ohjelman Yle Areenan kautta läppäriini.

Telkku.comin ohjelmatiedoista sain taustaa illan vieraista. Arto Leikola, Arja Koriseva - ja joku hybridisodan tutkija Saara Juntunen.

    *     *     *

Olen em. ohjelman jälkeen koonnut yhteen #infosota -aiheeseen liittyvää ajankohtaista keskustelua, mikä panee miettimään, miten aggressiivisesti ja häikäilemättömästi Suomen armeija ylipäällikköineen on alkanut käydä propagandasotaa Venäjää valtiota - ja ennen muuta sen johtajaa - Vladimir Putinia vastaan. Tällaista toimintaa on vaikea ymmärtää.

Hybridisodassa mennään jopa henkilökohtaisuuksiin ja nimetään Suomesta henkilöitä, jotka ovat Suomen armeijan #infosota -taistelijoiden mielestä vihollisen leirissä. Aivan pöyristyttävää!

Kaunis, hymyilevä, asiallinen, nuori naistutkija on pantu #infosodan eturintamaan some-kenraaliksi. Presidentti Sauli Niinistö puhui keväällä 7.2.2015 NATO:n kokouksessa selvästi tämän kenraalin suulla paranoidisesti jopa aivan nippeliasioista esimerkkinä Venäjän harjoittamasta taktiikasta / strategiasta.

     *     *     *

En ole tietysti vielä lukenut Saara Juntusen kirjaa "Infosota" (2015), koska kuulin siitä vasta pari tuntia sitten, mutta siinä nostetaan esiin joitain ajankohtaisia kysymyksiä, jotka ovat olleet esillä julkisuudessa ja liittyneet mm. Suomen ja Venäjän välisiin suhteisiin.

Juntunen niin kuin Niinistö trollaavat Venäjää - ja tavallisia suomalaisia - oikein kunnolla, tosin tietysti asiallisesti ja hymyssä suin osana "haltija-armeijaa", mitä tuo sana sitten tarkoittaakaan.

(Epäilen että täällä Suomen ja suomalaisten etujen vastaisella toiminnalla on ollut haittaa esimerkiksi Suomen ja Venäjän kaupallisten suhteiden kannalta, mistä on siitäkin ollut viime kuukausina paljon esimerkkejä.)

Keväällä Münchenissä Niinistö laukoi mm. seuraavanlaisia typeryyksiä.

Ensiksi hän kertoo Ilta-Sanomien haastattelun perusteella olleensa yhteydessä #infosodassa (Putiniin) Venäjän lapsiasiainvaltuutetun taannoisesta toiminnasta Suomessa ja Venäjällä, mistä "Venäjän media repi valtavia otsikoita".

"Esitin Venäjä-ministeriryhmälle toiveen, ja se on otettu hyvin vakavasti. Ministeriöissä mietitään nyt, minkälaisia ristiriitoja yksilöiden kesken saattaa tulla ja miten niihin valmistaudutaan. Tavoite on, että Suomella olisi heti selvä vastaus, jos jotakin ilmenee."

Suomihan ei myöntänyt tuolloin mitään, että senkin toiminnassa olisi ollut ongelmaa vaan ongelmat aiheutuivat siitä, miten Venäjä - ja sen media - valtiona toimivat.

Toiseksi Niiniistö mainitsi esimerkkinä auto-onnettomuuden, joka sattui viime vuoden lopulla Saimaan kanavalla, venäjänpuoleisella osuudella, jota suomalaiset huoltavat. "Venäläiset syyttivät heti kuolonkolarista suomalaisten huonoa tienpitoa."

Tätä toista #infosota -taistelua Niinistö kommentoi näin:

"Kun siihen heti osattiin silloin tuoda dokumentaatiota siitä, miten se on hoidettu, niin siihen loppui. Totuudella pärjää aika pitkälle, kun sen sisukkaasti esittää."

Linkki:

Arto Nyberg. Yle TV1 18.10.2015
--> sotatutkija Saara Juntunen, Suomen armeija

YLE Puhe ‏(@ylepuhe). Twitter 18.10.2015:
"Kuka tahansa meistä saattaa osallistua informaatiosotaan", totesi @saara_ilo #puheenpäivässä #infosota http://areena.yle.fi/1-3090568 

Markku Huusko ‏(@markkuhuusko). Twitter 18.10.2015:
Suomalaisia yritetään harhauttaa – tämänkin [Uusi Suomi] palvelun kautta @uusisuomi @saara_ilo @jarmokoponen #infosota Bloggaus: http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204980-suomalaisia-yritetaan-harhauttaa-%E2%80%93-tamankin-palvelun-kautta …

Janne Riiheläinen (‏@veitera). Twitter  16.10.2015:
Kommentti: Yksi dosentti avasi Suomen siniset silmät #infosota #turpo http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1444980708207.html?utm_medium=social&utm_content=www.iltasanomat.fi&utm_source=t.co&utm_campaign=twitter-share … käyttäjältä @iltasanomat

Janne Riiheläinen (‏@veitera). Twitter  16.10.2015:
Unto Hämäläisen #Infosota-kirja-arvio ja arvio myös siitä, mikä voi olla ilmiön merkitys. #turpo http://www.hs.fi/kulttuuri/a1444886783759 …

YLE Radio 1 (‏@yleradio1). Twitter  16.10.2015:
Ihmiset ovat valmiita uskomaan silkkaa valhetta #Infosota kohteena tavalliset ihmiset @saara_ilo @Kultakuume http://areena.yle.fi/1-2992863 

Saara Jantunen (‏@saara_ilo). Twitter  16.10.2015:
Kiitos. En ole kyennyt vastaamaan kaikille, mutta ihan käsittämätön vastaanotto. En tiennyt, että kirjalle olisi tällainen tilaus. #infosota

Suomalaisia yritetään harhauttaa – tämänkin palvelun kautta. By Markku Huusko. Uusi Suomi / Puheenvuoro 18.10.2015

Puheen Päivä: Kuka tahansa meistä saattaa osallistua informaatiosotaan. In: Yle areena radio. Yle Puhe 16.10.2015

Kommentti: Yksi dosentti [Johan Bäckman] avasi Suomen siniset silmät. By Arja Paananen. Ilta-Sanomat 16.10.2015

Vapaaehtoiset torjuvat Venäjän infosotaa myös Suomessa – huumori on yksi "haltija-armeijan" keinoista. By Laura Halminen. Helsingin Sanomat / Kotimaa 16.10.2015

Kirja paljastaa: Putin-trollit nimittelevät keskustelijoita verkossa
Saara Jantunen kokosi kirjan sodasta, jota käydään Venäjän ja lännen välillä sosiaalisessa mediassa.
By Unto Hämäläinen. Helsingin Sanomat / Kulttuuri 16.10.2015

Saara Jantusen polttavan ajankohtainen Infosota. Kustannusosakeyhtiö Otava / Tiedote 15.10.2015

Kirja-arvio: Saara Jantunen – Infosota. By Jarmo Koponen. Image 15.10.2015

Venäjä valmistelee uutta turvallisuusoppia – Kommersant: Lisää voimaa ja keinoja informaatiosotaan. By Laura Halminen. Helsingin Sanomat / Ulkomaat 15.10.2015
--> Venäjän opinkappale on rinnastettavissa Suomen kyberturvallisuusstrategiaan. Suomen strategia valmistui vuonna 2013. (..)  Esimerkiksi elokuvaohjaaja Oliver Stone, näyttelijät Steven Seagal, Mickey Rourke ja Gerard Depardieu sekä muusikot Fred Durst ja Joe Lynn Turner ovat asettuneet tukemaan Venäjää julkisesti.

IS Münchenissä: Niinistö huolestui Venäjän ovelasta taktiikasta. By Mika Koskinen. Ilta-Sanomat 7.2.2015

Tutkijat: Suomi pystyisi puolustautumaan hybridisotaa vastaan. Iltalehti 17.02.2015 (STT)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti