maanantai 19. lokakuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 180 -

CC by  Mimmi L. 
Heräsin hetki sitten, ja aloin heti kuunnella avoinna ollut radiota.

Menossa oli "Melkein hereillä" -ohjelma. Pyörimään oli pantu toimittaja-juontaja Maria Jyrkäksen podcast 'Marian mielestä'.

Aiheena oli lihavuus, ja miten meidän demokraattisessa ja sivistyneessä valtiossa / yhteiskunnassa suhtaudutaan ylipainoisiin ihmisiin, tässä tapauksessa naisiin.

     *     *     *

Huomasin miettineeni eilen samoja asioita katsellessani TV:stä "Arto Nybergiä". Haastateltavana istui 20 vuoden takainen radiotoimittaja, nykyinen viestintäyrittäjä ja kirjailija Markus Leikola, joka oli paksumpi kuin koskaan. Hänen suosioonsa tai uskottavuuteensa lihavuus ei ollut koskaan vaikuttanut.

Voin kuvitella että Suomesta löytyy suuri määrä tarinoita siitä, miten lihavuus on vaikuttanut milloin mihinkin elämässä, mutta samalla tavalla muutkin ulkoiset / pinnalliset seikat vaikuttavat elämään.

      *     *     *

Töissä eräällä noin 25-vuotiaan nuoren naisen ongelmana on liiallinen laihuus, joka tulee geeneistä. Hänen isänsä on myös pitkä ja laiha. Sellaisenkin voi kokea ongelmaksi.

Ja ennen muuta niin liiallinen lihavuus kuin laihuus ovat kauneusihanteiden vastaisia. Toisaalta kummastakaan sen kummemmin lihavuudesta kuin laihuudesta ja ihanteista ei tarvitse piitata, eikä asialla olekaan väliä jollei se vaikuttaisi muuhun elämään ja ennen muuta mahdollisuuksiin elämässä.

     *     *     *

Sivistyneessä (mitä se sitten aina tarkoittaakaan) yhteisössä tällaiset ulkoiset tekivät eivät vaikuta esimerkiksi siihen, kuka valitaan mihinkin töihin. Näin ainakin väitetään.

Toisaalta kuka valitsisi raskaisiin ruumiillisiin töihin pienen ja hintelän miehen, jolla ei ole voimia tehdä hänelle annettuja tehtäviä? Kysyn vain, en vastaa.

Tiedän senkin, että ulkonäkö voi tässäkin suhteessa pettää. Pienikokoinen ja laihanoloinen mies voi olla yllättävän vahva ja kestävä ja iso lihava mies taas .. pelkkää läskiä. Toki koollakin on merkitystä.

      *      *      *

Ihmiset ovat fyysisesti vähän joka suhteessa hämmästyttävän erilaisia, joten kaikenlaisiin muotteihin panemista kai tulisi välttää.

Minkäänlaisia johtopäätöksiä sen kummemmin ulkoisten ominaisuuksien kuin iän tai sukupuolen suhteen ei pitäisi tehdä tuosta vaan.

Toisaalta - niinhän me ihmiset automaattisesti teemme, halusimme tai emme. Tyypittelemme ihmisiä heti heidät nähtyämme ja vasta vähitellen pääsemme perille (jos sittenkään), mikä on asioiden oikea laita.

Linkki:

Kuinka paksun rasvakerroksen alta sisäinen kauneus näkyy? By Marian mielestä. Yle Radio Suomi (19.10.2015)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti