keskiviikko 21. lokakuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 181 -

CC by  Mimmi L. 
Jämähdin tänään klo 18:sta lähtien nojatuoliin - ja yhdelle ja samalle TV1 -kanavalle. Tankkaus hoitui Sweet Cornerin ' Super Mixillä' (310 g).

Prisman "Kyllä lääkäri tietää" -sarjan 3/3 -osassa päähuomio oli suomalaisille ylen tutussa kahvissa. BBC:n toimittaja Michael Mosley valloittavaan tyyliinsä johdatteli katsojat yhden suurimman urbaanin myytin äärelle, jonka kanssa päivittäin eletään.

"Virkistääkö kahvi meitä todella vai kuvittelemmeko vain?" Ja ennen muuta: löytyykö kahville mielekästä vaihtoehtoa arjen keskeltä.

      *      *      *

Olen itse miettinyt usein, miten kahvi oikein vaikuttaa, enkä ole ollut täysin vakuuttunut sen virkistävästä vaikutuksesta. Kahvin kofeiiniin tulee kyllä riippuvuus, mutta miten paljon se loppujen lopuksi virkistää ja lisää keskittymiskykyä.

Ohjelma raportoi kahta kirurgi Gabriel Westonin raportoimaa tieteellistä koetta, joissa kokeiltiin erilaisia korvaavia aineita mm. salviaa ja purukumia. Kun kesken työpäivän kahvin korvasi purukumilla oli se yllättäen kokeilluista aineista kaikkein tehokkain.

Weston on itse intohimoinen kahvinjuoja ja alkoi epäillä kahvista esitettyjä väitteitä. Hän alkoi epäillä että niin hän itse kuin muutkin olivat lähinnä vain riippuvaisia kahvista, eikä kahvi vaikuttanut väitetyillä tavoilla.

Omasta kokemuksesta on helppo sanoa, että mitä enemmän kahvia juo, sitä vähemmän virkistävältä se tuntuu. Ja ehkä kahvin juonti on vain tapa tai luo riippuvutta kofeiiniin.

    *     *      *

Ensimmäisessä kokeessa jonka toteutti tohtori Peter Rogerson ja johon osallistui joukko Bristolin yliopiston opiskelijoita sekä kahvinjuojia että sellaisia, jotka eivät juo kahvia tai käytä muutoin kofeiinia.

Tulokset olivat kahvinjuojien kannalta tyrmääviä. Koe suoritettiin aamupäivällä, jolloin aamukahvi oli vielä juomatta. Kahvinjuojat selviytyivät testistä heikommin kuin ne, jotka eivät olleet riippuvaisia kahvista. Kun kahvia sitten juotiin, kofeiinin käyttäjät eivät tällöinkään päässeet samalle tasolle muiden kanssa.

Kahvin virkistävä vaikutus oli siten silkkaa harhaa!

Kahvilla oli kaiken lisäksi kaksi arveluttavaa sivuvaikutusta. Se aiheutti varsinkin tottumattomissa käyttäjissä käsien tärinää sekä haittasi keskittymistä, koska kahvi vain kiihdytti aivojen toimintaa. Lisäksi niin kuin tiedetään, kahvi voi aiheuttaa myös unettomuutta, mikä voi tosin olla myös hyödyllinen ominaisuus, jos haluaa säilyä hereillä. Päivällä kahvi juoksuttaa vessassa.

     *     *     *

Toisen kokeen teki Bournenouthin yliopiston tohtori Andy Johnson. Koehenkilöt olivat töissä Iso-Britannian Maanmittaushallituksessa, ja tekivät tarkkuutta vaativaa työtä.

Kokeessa vertailtiin viikon välein, miten eri aineet vaikuttivat:

1) kahvi, 2) sokeri, 3) salvia, 4) purukumi ja 5) lumelääke.

Virkistäväksi oletettua ainetta ottiin lounaan jälkeen, jolloin valppaudessa tapahtuu notkahdus. Testi tehtiin tunnin jälkeen ja tuloksia vertailtiin toisiin.

Odotusten mukaisesti placebo ei vaikuttanut vaan tunnin jälkeen vireystaso laski. Sokeri nosti hetkellisesti valppautta, mutta sen jälkeen mentiin toiseen äärimmäisyyteen. Myöskään salvia ei auttanut. Siten ainoa joka auttoi oli purukumi.

Purukumia pureskellessaan ihmiset kokivat olevansa virkeämpiä ja jaksavansa enemmän.

Vaativat tehtävät eivät kuitenkaan sujuneet purukumia pureskellessa yhtään sen paremmin kuin placebon vaikutuksen alaisena. Ja ainoa joka tässä suhteessa vaikutti oli salvia, joka auttoi ajattelua vaativien tehtämien tekemisessä.

     *     *     *

Jos "Kyllä lääkäri tietää" -ohjelmassa esitetyt tulokset ottaisi vakavasti, kahvin juontiin tulisi suhtautua varauksellisesti. Jatkuvasti käytettynä kahvi aiheuttaa lähinnä vain riippuvuutta, minkä sellaiset henkilöt, jotka juovat kahvia tietävät omakohtaisesti.

Mielenkiintoista onkin, että olen itse huomaamattani koko ajan vähentänyt kahvin juontia. Ja korvannut kahvin juuri purukumilla! Huoneisto on täynnä tyhjiä Jetgum -pusseja todisteena siitä.

Linkki:

Prisma: Kyllä lääkäri tietää. Osa 3 / 3. Yle TV1 21.10.2015 klo 19.00

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti