torstai 22. lokakuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 183 -

CC by  Mimmi L. 
"Kyllä lääkäri tietää" (2013 -) -tiededokumenttiohjelma täyttää mielessäni aukon, joka siellä on ollut. Tarkoitan nyt vain sitä, että ruokaan ja terveyteen liittyvät vahvat uskomukset ovat saaneet oman briljantin ohjelmansa, jonka toivoisi jatkuvan vielä 3-osaisen sarjan jälkeenkin.

Ohjelman kotisivulta löytää sellaisen tiedon, että nyt Suomen TV:ssä näytettiin 1. 3-osainen sarja. Kaikkiaan "Kyllä lääkäri tietää" -ohjelmaa on tehty 3 sarjaa eli valmiita episodeja on ainakin 9; ja uskon että niin kauan kuin asiaa riittää sarja tulee jatkumaan eli vuosikausia ehkä jopa vuosikymmeniä.

    *    *     *

3. osa pullahti mieleeni vielä tänä aamuna. Viimeisessä jaksossa käsiteltiin muitakin asioita kuin kahvia, vaikka pääaiheena oli kahvi vaikutuksineen. Tietysti kotimaisen TV1:n  "Akuutti" -ohjelman omalääkäri Risto Laitila käsittelee jatkuvasti kiinnostavia kysymyksiä, mutta "Kyllä lääkäri tietää" pureutuu tarinoiden juureen asti ja purkaa virheellisiä käsityksiä asioista, jotka ovat velloneet vuosikymmeniä ihmisten mielissä.

Se sopivalla tavalla täydentää Jamie Hynemanin ja Adam Savagen "Myytinmurtajia" (2003-) ja esimerkiksi Michael Allcockin edesmennyttä "Urban legends" (2007-2011) -sarjaa  sekä internetin tarina-arkistoja (esim. Snopes.com).

     *    *    *

Vähintäin yhtä suuri myytti, kuin oli ja on myytti kahvin virkistävästä vaikutuksesta, on miten suolan käyttö lisää merkittävästi verenpainetta ja vaikuttaa kansanterveyteen.

Suomessa tätä asiaa on rummutettu 1970-luvun ns. "Pohjois-Karjala" -projektista lähtien. Valistukseen ja tutkimukseen on upotettu kymmeniä miljoonia. Suolan käytön ja sairauksien välinen yhteys ei ole kuitenkaan niin ilmeinen kuin millaisena se on esitetty.

Tutkijat ovat vielä 2010-luvulla eri mieltä suolasta, ja toimittaja Michael Mosleyn haastattelema Dundeen yliopiston  kokenut sydän- ja verisuonitautien syiden tutkija Hugh Tunstall-Pedoe sai minutkin vakuuttuneeksi siitä, että Euroopan tieteessä ja lääkintöhallituksissa ovat olleet pitkään vallassa erilaiset suola-uskovaisten lahkot.

    *     *     *

Niin suola kuin kaliumkin, totta, vaikuttavat verenpaineeseen, mutta paljon vähemmän kuin monet muut tekijät ennen muuta liikapainoisuus ja kuningas alkoholi.

Linkki:

Prisma: Kyllä lääkäri tietää. Osa 3 / 3. Yle TV1 21.10.2015 klo 19.00

Trust me, I'm a doctor. By Michael Mosley etc. BBC

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti