sunnuntai 25. lokakuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 185 -

CC by  Mimmi L. Kuluneena viikonloppuna 22.- 25.10. ovat olleet Helsingin Kirjamessut ja niitä on tänä vuonna voinut seurata kätevästi Yle Areenan ja television kautta suorina lähetyksinä ja striimauksina. Jotain satunnaista, sattumalta olen katsellutkin.

Tarjonta on ollut ylenpalttista niin kuin aina, mikä saa ainakin minut ahdistumaan. Paljon tavaraa ja ihmisiä. Mieluummin pysyn kotona.

    *    *     *

Kun avasin eilen television hernekeittolautasen äärellä, eteeni pompahti yllä oleva kuvakaapattu tilanne. Sadankomitean ja Rauhanliiton "Ydin"-lehteä propagoiva Arja Alho, haastateltavinaan lehden ex-päätoimittaja ja kirjailija ja ties mitä Ilkka Lehdonmäki ja "Kätilön" kirjoittaja kirjailija Katja Kettu.

- Minua kiinnostaa mikä saa tavallisen, normaalin ihmisen toimimaan vastoin yleisesti hyväksyttyjä moraaliperiaatteita, aloitti Katja Kettu oman puheenvuoronsa, kun häneltä kysyttiin mikä 2. maailmansodassa jaksaa kiinnostaa 'nuorta' naista.

Kettu kertoo tietysti myös uusimmasta "Yöperhosestaan", mikä panee miettimään mm. sitä, että josko Josif Stalin ei olisi noussut Neuvostoliiton johtoon - ja kommunisista olisi tullut sitä mitä sen oli tarkoitus olla.

Ilkka Lehdonmäen vuodatuksen koin hyvin vastenmieliseksi. Se on sitä 60-lukulaisten ideologista liturgiaa, joka ei pysty millään tasolla haastamaan sotapuhetta. Samalla se on arroganttia ja elitististä itsensä nostamista muiden yläpuolelle. Ärsyttävää, epä-älyllistä ja populistista.

     *     *     *

Hetken aikaa surffatessani Ylen messusivuilla löysin linkin kiinnostavaan Yle Radio Suomen -"Kolmen naisen Venäjä" keskusteluohjelmaan perjantailta, jossa Sirpa Kähkönen (Suomen PEN), Sofi Oksanen (Putin-vihaaja) ja Katja Kettu keskustelivat mm. messujen 'Venäjä' -teemasta. Oksanenhan oli avoimesti vastustanut koko ajatusta, vaikka Venäjä on toki muutakin kuin Putin esikuntieen.

Sekä Kettu että Kähkönen kehuvat ensimmäisen päivän jälkeen messuja onnistuneiksi. Venäjä on ollut esillä monipuolisesti. Oksanen pitkin hampain myöntää, että jotain hyvääkin on. Suomalaisyleisö on päässyt tutustumaan Mihail Šiškiniin ja tämän teoksiin, joita WSOY on käännättänyt tähän mennessä kaksi teosta.

Oksasen mustavalkoinen maailmankuva, joka näkyi mm. "Puhdistuksessa", pulpahtaa keskustelussa esiin - ja se asettuu herkullisesti Ketun ja Kähkösen hieman toisenlaista näkökulmaa vastaan.

     *     *     *

"Kolmen naisen Venäjä" -keskustelu ohjautuu kiinnostavalla tavalla siihen, mitä on suomalaisuus. Kantasuomalaisethan ovat tulleet idästä. Ja esimerkiksi Katja Kettu viimeisimmässä kirjassaan "Yöperhonen" (2015) kertoo toisesta suomensukuisesta kansasta eli mareista, joka asuvat Venäjän alueella omassa tasavallassaan. Suomensukuisia ovat tietysti myös rajan takana asuvat karjalaiset ym.

Linkki:

Kuulet kumman soiton - puhetta sodasta ja sotapuheita. Helsingin kirjamessut 2015 (Katja Kettu, Ilkka Lehdonmäki ja Arja Alho)


Helsingin Kirjamessut 22.-25.10. Messukeskus

Kirjakerho: Kolmen naisen Venäjä. toimittaja Seppo Puttonen & Nadja Nowak. Yle Radio 1Ei kommentteja:

Lähetä kommentti