maanantai 26. lokakuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 188 -

CC by  Mimmi L. 
Olen viikon verran nähnyt joka päivä kolme valkohäntäpeuraa syömässä metsänlaidassa ajaessani ohi pyörällä.

Druidi-
symboliikkaa
Miten kauniita ne ovat! Ja miten huonosti erottuvat metsää ja pensaikkoa vasten. Luulen että suurin osa ei edes huomaa niitä, vaikka ne ovat melkein heidän silmiensä edessä! Sellaisen havainnon olen ainakin tehnyt.

     *     *     *

Peurat ovat hyvin arkoja eläimiä ja huomaavat heti jos niitä vaikka vain ohimennen vilkaisee. Aina yksi niistä on nostanut jonkin verran päätään joka kerta, kun olen kääntänyt pääni niihin päin. Voin aistia lievän levottomuuden ja varuillaan olemisen.

En halua häiritä niitä, ja siksi en ole kertaakaan pysähtynyt. Olen vain hidastanut vauhtiani saapuessani kohdalle.

    *     *     *

Kun katseet kohtaavat, tunne on oudon sähköinen. Tällöin syntyy etäinen yhteys kahden eläinlajin välillä, jotka sattuvat samaan aikaan samalle reviirille.

En ihmettele, että Pohjois- ja Väli-Amerikan monille alkuperäiskansoille juuri valkohäntäpeura on ollut pyhä eläin ja lukuisten kansojen kannalta merkittävien tarinoiden kohteena.

Ja myös Euroopassa kansat ovat levittäytyneet ympäri maanosaa juuri peuralaumoja seuraillen.

     *     *    *

Suurten järvien alueella keskilännessä (Central Plains) peura on naisenhahmoinen niin kuin se on usein muuallakin.

Toisin kuin tämän päivän boogeymanit, peuranainen on naispuolinen boogeywoman, jota varsinkin miesten on syytä välttää. 

Peuranainen on samaan aikaan hyvä ja paha tai oikeastaan sitä ei voi arvioida tällä tavoin ollenkaan. Se suojelee ennen muuta naisia ja hedelmällisyyttä. 

Jos miehet kaltoinkohtelevat naisiaan, millä tavalla tahansa, peuranainen on se, joka kostaa miesten teot. Peuranainen ei ole vain passiivinen sivustaseuraaja vaan se voi myös nuorena naisena vietellä miehiä. Jos miehellä on jo nainen, ja hän pettää peuranaisen kanssa vaimoaan, peuranainen saattaa päästää miehen päiviltä.

Peuranainen on kuitenkin hyväntahtoinen henki- tai taruolento tai jumaluus tai miten vain. Joissain tilanteissa se saattaa ryhtyä raivottareksi. 

Erikoista peuranaisessa on se, että se saattaa auttaa myös miehiä, jotka ovat lemmenkipeitä. Tällöin peuranainen saattaa lohduttaa heitä. Heimon halutuinta naista kun ei voi saada kuin yksi mies kerrallaan.

Linkit

Native American Deer Mythology. Native languages

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti