torstai 29. lokakuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 193 -

CC by  Mimmi L. 
Tänään sain vihdoin käsiini kirjan "Tupa ryskyi, parret paukkui : Suomen kansan rivot runot" (2015), jonka on koonnut kolmen taiteilijan ryhmä, joista kaksi on näyttelijöitä ja yksi muusikko.

Kirjan lisäksi ryhmä on kuluvana syksynä esittänyt runoja Valtimonteatterissa, ja esityksiä on vielä jäljellä.

"Tupa ryskyi" -videolta


Tupa ryskyi, parret paukkui : Suomen kansan rivot runot (2015) -kirja nousi julkisuuteen Turun kirjamessuilla 2015, kun Kalevalaisten Naisten Liitto jakoi sille Elsa Heporauta –palkinnon, joka jaetaan vuosittain rohkealla kulttuuriteolle.

Vastaavaa kirjaa ei ole koskaan aiemmin julkaistu. 1980 - luvulla pastori Veli Toukomies julkaisi Suomen kansanrunousarkiston kokoelmien pohjalta tosin Suomen kansan tuhmat jutut (1985). Muutoin seksuaalisuuteen liittyvä kansanperinne on saanut homehtua arkistojen kätköissä.

Elias Lönnrot sensuroi Kalevalasta kaikki paheelliset tarinat, koska niiden ei katsottu sopivan kristinuskon aatemaailmaan. Lönnrotin ohella C.A. Gottlund keräsi tällaista aineistoa.

Tupa ryskyi, parret paukkui ei ole vain runokokoelma vaan runoteoksen toimittaneet näyttelijä Eero Enqvist, näyttelijä Pinja Hahtola ja muusikko Petra Lampinen ovat tehneet runojen pohjalta esityksen joka on kiertänyt ympäri Suomea.

Ironisesti esitykset ovat järjestetty Vanhan Kalevalan 180 -vuotispäivän kunniaksi.

Kirjan runot on jaettu kahdeksaan eri osastoon, joista yksi on Antaa pehvan karvettua – opetuksia ja moraalia. Mm. tällainen vanhan kansan opetus kirjasta löytyy: 

Ei saa painaa paimen likkaa,
se on vielä lapsi.
Antaa sen pehvan karvettua.
Ja tulla tuuheemmaksi.

Opetus on tallennettu Iitistä vuonna 1935.

Linkki:

Tupa ryskyi, parret paukkui – Suomen kansan rivot runot. Valtiomonteatteri

"Vittu viiassa vihelsi", E. Lönnrot, 1828. YouTube

Tupa ryskyi, parret paukkui - Suomen kansan rivot runot. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti