lauantai 17. lokakuuta 2015

Daldry: "Lukija" (2008)


2. maailmansodan jälkeinen Saksa. Melkein 10 vuotta sen jälkeen, kun 15-vuotiaalla Michael Bergillä oli suhde vanhempaan naiseen, hän lakitieteen opiskelijana näkee naisen uudelleen tuomioistuimen lehteriltä syytettynä sotarikoksista. (IMDb)

"Lukija" (2008) on yhdysvaltalais-saksalainen lähihistoriallinen draamaelokuva, jonka on ohjannut Stephen Daldry. Se perustuu Bernhard Schlinkin samannimiseen romaaniin. Elokuvan pääosissa ovat Kate Winslet, Ralph Fiennes ja David Kross. (Wikipedia)

    *    *     *

Huomasin sattumalta, että Stephen Daldryn "Lukija" (2008) on vielä muutaman tunnin Yle Areenalla katseltavissa, enkä voinut vastustaa kiusausta. Erityisesti Kate Winslettin roolisuoritus on vertaansa vailla.

Elokuva on tärkeä pohdittaessa mm. missä kulkee demokratian ja diktatuurin raja. Ja raja on veteen piirretty viiva. 2100 -luvun Suomessa on paljon selviä diktatuurin merkkejä, heikkoja signaaleja, joista viimeisin oli tämänpäiväinen Sauli Niinistön puhe, joka oli aika pelottava. Se mistä puhutaan turvallisuuspolitiikkana on ennemmin turvattomuus- ja vastuuttomuuspolitiikkaa.

Yksi asia mikä minua on aina sodan jälkeisessä Saksassa ja sen liittolaismaissa häirinnyt, on se ettei yritysten toimia koskaan selvitetty perin juurin. Ne jatkoivat toimintaansa niin kuin ei mitään olisi tapahtunutkaan. Tässä elokuvassa sellainen on Siemens, joka mainitaan vain ohimennen, vaikka se oli kaiken toiminnan keskiössä ja hyötyi suuresti orjatyövoimasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti