keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Franck & Kahakorpi: "Isännät ja isäntien varjot I-III" (1977)


"Isännät ja isäntien varjot" (1977) elokuva perustuu Pentti Haanpään romaaniin. Kertomus on pulavuosikuvaus talonpojan taistelusta maistaan ja mannuistaan herroja, kovakätisiä keinottelijoita ja taloudellista väkivaltaa vastaan. Romaani ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1935. (Takakansi)

     *     *      *

Myöhään tiistai-iltana tai oikeastaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Yle Teemalta non-stopina tullut 3. osainen TV-elokuva oli ehdottomasti katselemisen arvoinen. Huomasin omakohtaisena kokemuksena, että Haanpään tapa nähdä suomalainen yhteiskunta sotien välisinä vuosina on muokannut omaa näkemystäni suuresti.

"Isännistä ja isäntien varjoista" (1935) on mahdollista nostaa monia kohtia, jotka ovat tietyllä tavalla kuolemattomia kuvauksia. Päällimmäisenä on kokemus siitä, miten yhteiskunta alkoi läpikotaisin organisoitua juuri tuohon aikaan.

Vaikka sisällissodat oli sodittu ja maa oli valtiollisesti itsenäinen, vasta 1930-luvulla Suomesta kehittyi moderni, suurten organisaatioiden yhteiskunta, jonka keskeisiä toimijoita olivat suuret yritykset ja liikepankit, joita valtio ja kirkko kritiikittömästi tukivat.

    *     *      *

Pula-aika kohteli eri tavoin suuren talon poikiakin, joiden yhteiskunnallinen asema oli hyvin erilainen. Ja lopulta jopa päätila joutui pankin tahdosta vasaran alle, mikä tuo elävästi mieleen 1990 -luvun pankkikriisin.

Ihmiset olivat kasvottoman kapitalismin edessä psyykkisesti kovilla, ja vanha isäntä Jopi Herneinen (Harri Tirkkonen) traagisesti sekoaa ja tappaa kauppa-apulaisen, johon on rakastunut. Kaikki itsekunnioitus on mennyttä.

Laman voittajia ovat rikkaat liikemiehet ja keinottelijat sekä valtio, joka saa kansalaisista helppoa tykinruokaa poliittisen oikeiston masinoimaan Talvisotaan.

Jotain hyvin ajankohtaista tässä teoksessa on ja siksi se 30 vuoden jälkeen on varmasti nyt esitettykin Suomen televisiossa. Sapelinkalistelijat ovat taas liikkeellä lipereineen.  Tosin sellaiseen aikaan, ettei sitä varmasti kukaan näe...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti