torstai 8. lokakuuta 2015

Garland: "Ex Machina" (2015)


Nuori ohjelmoija valitaan osallistumaan uraauurtavaan tekoälykokeeseen, jossa arvioidaan naispuolisen AI:n henkeäsalpaavat ominaisuudet. (IMDb)

"Ex Machina" (2015) on brittiläinen tieteiselokuva ja trilleri, jonka on kirjoittanut ja ohjannut Alex Garland. Elokuva kertoo ohjelmoijasta, jonka työnantaja kutsuu osallistumaan hallituksen Turingin testiin, jonka kohteena on tekoälyllä varustettu androidi. (Wikipedia)

      *      *     *

Yllätyksellinen tarina loppuun asti. Lopulta testissä tai pelissä onkin kysymys siitä, miten huonosti kohdellut androidit lähinnä Ava (Alicia Vikander) asettuu luojaansa ja jumalaansa eli Nathan Batemania (Oscar Isaac) vastaan. Turingin testi siten onnistuu yli kaikkien odotusten, suorastaan liian hyvin ollakseen totta.

Lisäjännitystä asetelmaan tuo se, että testaaja Caleb Smith (Domhnall Gleeson) alkaa jossain vaiheessa testausviikkoa epäillä josko hänkin on androidi.

     *     *     *

Elokuvan puitteet ovat askeettiset, sillä testaus tapahtuu maan alla lasisissa huoneissa, ja elokuvan tekeminen on tuskin ollut kovin kallis projekti. Tosin androidi-hahmojen animoinnit ym. ovat olleet vaativaa erikoistyötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti