keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Hanssen: "Idan päiväkirja" (2014)


"Idan päiväkirja" (2014) on elokuva toivosta ja rohkeudesta, oman identiteetin löytämisestä ja uskalluksesta elää. Se on henkilökohtainen elokuva, joka perustuu Idan omaan videopäiväkirjaan 8 vuoden ajalta. (IMDb)

Ida on nuori norjalainen nainen, joka kamppailee epävakaan persoonallisuuden (rajatilapersoonallisuus) kanssa. Kahdeksan vuoden ajan Ida on pitänyt videopäiväkirjaa elämästään, pitääkseen yllä mielenrauhan ja ajatuksensa järjestyksessä. Hänen päiväkirjansa välittää ainutlaatuisen näköalan pelon ja ahdistuksen maailmaan, mutta se myös opettaa arvostamaan arkipäivän iloja ja näyttää kuinka kuinka kovalla työllä voi löytää itsekunnioituksen ja elämänarvon. Ida ei päästä katsojaa helpolla. (Yle Teema)

     *     *     *

YLE TEEMA 05.10.2015

     *     *      *

Kiinnostava videopäiväkirja, jossa liikutaan koko ajan Ida Stormin mielen sisällä. Muita ihmisiä vilahtaa kuvissa satunnaisesti.

Elokuvaa voi suositella esim. sosiaalialan opiskelijoille, jotka työssään kohtaavat eri tavoin mieleltään järkkyneitä ihmisiä, joihin voi olla vaikea suhtautua, jos ei tunne taudin taustaa.

Päällimmäisenä jää mieleen kohtaus elokuvan lopulta, jossa 25-vuotias Ida kertoo, ettei hän ole vielä koskaan seurustellut kenenkään kanssa, mutta haluaisi sitä.

Persoonallisuushäiriö vaikeuttaa siinä määrin Idan arkea, että hänen on mm. harhaisuutensa takia vaikea luoda luottamuksellisia suhteita.

Tilanne on sikäli paradoksaalinen, että Ida on varsin viehättävä nuori nainen. Hänen suurin ongelmansa on se, että hänen on vaikea päästä ulos omista nahoistaan ja nähdä asioita muiden silmin.

     *     *     *

Itse en näkemäni perusteella pidä Idaa järin rohkeana vaan arkana, joka ei uskalla heittäytyä oman epävakautensa ja epävarmuutensa takia uusiin ja yllättäviin tilanteisiin. Puhumattakaan uusista ihmissuhteista.

Mielialat ja tunteet vaihtelevat arvaamattomasti, mistä Ida on hyvin tietoinen. Voisin kuvitella, että hän saattaa esim. ahdistavassa tilanteessa saada jonkin paniikkihäiriön tai käyttäytyä muuten irrationaalisesti, mitä hänen on jälkikäteen mahdotonta selittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti