torstai 8. lokakuuta 2015

Ojanen & Jalonen: "Kymmenen vuosituhatta" (1999)


"Kymmenen vuosituhatta" (1999) on sukellus syvälle historiaamme. Erikoista tässä historiankirjoituksessa on, että liikkeelle lähdetään 2000-luvulta ja edetään vuosisata kerrallaan 10 000 vuotta taaksepäin.

Kirja koostuu sadasta kertomuksesta, joiden kertojina puhuvat kunkin ajan ihmiset: piispa Henrikin kyytipoika, Huhta-kuningas tai syyllisenkatsoja. Tuhannen vuoden välein pysähdytään hengähtämään ja tasaamaan ajatuksia ajan juoksusta.

Unenomaiset, tunnelmalliset ja yksityiskohtaiset kertomukset näyttävät, miten ihmiset ovat eläneet, miehet ja naiset suhtautuneet toisiinsa ja eri-ikäiset kokeneet naapuriheimojen läheisyyden tai kylmenevän sään.

Eero Ojasen ja Olli Jalosen kirja on kuultu aiemmin Radioteatterin esittämänä monologisarjana. Kirjailijoiden omaperäinen historiankirjoitus ilmestyi alunperin 2000-luvun kynnyksellä ja tulee nyt [2011 ]saataville pokkarimuodossa. (Takakansi)

     *     *     *

Kirjan idea on erinomainen, mutta toteutus ei ole aivan yhtä onnistunut. Hyvästä yrityksestä 9 pistettä ja papukaijamerkki.

Yhden kirjavinkkauksen yhteydessä 4-luokkalaisille havainnollistin 100 000 vuotta monen metrin aikajanalla, johon olin sijoittanut keskeiset tapahtumat Suomenniemellä. Esim. ensimmäiset ihmiset ovat ehkä asustaneet täällä jo ennen jääkautta 100 000 vuotta sitten.

Toiseksi olennaista oli se, että me emme ehkä ole sukua ensimmäisille tai vielä seuraavillekaan suomalaisille, jotka asuttivat maata pohjoisesta käsin eli saamelaisille. Nykysuomalaisten kantaisät ja -äidit ovat kuuluneet idästä ja etelästä saapuneeseen ns. Suomusjärven kulttuuriin, joka myöhemmin sekoittui lännestä tulleeseen, sotaisaan vasarakirveskansaan.

Täällä Hämeessä on saattanut elää samaan aikaan esim. Tyrvännössä niin viimeiset lappilaiset, kanta-asukkaat ja lännestä tulleet valloittajat. Läntinen valloitus tapahtui toistamiseen vuoden 1100 tietämillä ristiretkien alettua, millä tiellä ollaan. Eero Ojanen "Tyrvännön historiassaan" (2002) spekuloi, että kristillisiä vaikutteita on voinut tulla Hämeeseen saakka myös idästä, joten jo 1000 vuotta sitten täällä on kuhissut monen sortin valloittajaa ja pakolaista sekä kauppamiestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti