lauantai 31. lokakuuta 2015

Romero: "Elävien kuolleiden yö" (1968)


Joukko ihmisiä piiloutuu maatilalle pakoon verenhimoisia zombeja. (IMDb)

"Elävien kuolleiden yö" (1968) on yhdysvaltalainen mustavalkoinen kauhuelokuva, jonka ohjasi George A. Romero ja käsikirjoittajina toimivat John A. Russo ja Romero. Pääosissa ovat Duane Jones ja Judith O'Dea.Tom Savini ohjasi myöhemmin elokuvasta uudelleenfilmatisoinnin "Night of the Living Deadin" (1990). Vuonna 2001 'American Film Institute' nimesi elokuvan sadan tärkeimmän kauhu- ja jännityselokuvan joukkoon. (Wikipedia)

     *     *     *

TÄNÄÄN YLE TEEMA KLO 23:40

     *     *     *

Kunnon slasher -kauhua suoraan 60-luvulta. Toisilleen tuntemattomat, nuori valkoinen nainen Barbra ja tumma mies Ben, ovat linnoittautuneet autioon tai ainakin tyhjään taloon yöksi ja yrittävät taistella vyöryvää zombie-laumaa vastaan.

Ben löytää jossain vaiheessa radion, jossa on tulossa lähetys, jossa kerrotaan, että zombeja on ympäri USA:a niin maalla kuin kaupungeissa ja ne joukkomurhaavat ihmsiä. Hän löytää myös haulikon ja ruokaa, minkä avulla he voivat ainakin jonkin aikaa selvitä.

Barbra menee shokkiin, kun Ben sanoo, etteivät he voi lähteä ulos auttamaan ulos jäänyttä Johnny-veljeä, mutta jonkin aikaa levättyään hän taas hieman tokenee mutta on sekaisin.

     *      *     *

Äkkiä honeeseen saapuu kaksi miestä - kellarista, jotka ovat myös tulleet taloon turvaan. Kellarissa on lisäksi vielä kaksi naista ja sairas tyttö.

Joukko kiistelee, pitäisikö heidän mennä kellariin vai linnoittautua taloon zombeja vastaan. Cooperin perhe linnoittautuu sairaan tyttärensä kanssa kellariin ja muut jäävät ylös. Tilanteen pahentuessa joukkio tekee yhteistyötä ja päättää yrittää päästä pois talosta.

Pelastautumisyritykset epäonnistuvat surkeasti ja lopulta kaikki muut paitsi Ben kuolee ja hänkin tekee itsemurhan. Seuraavana päivänä viranomaiset, kansalliskaarti ym. onnistuvat nujertamaan zombit, mutta silloin on jo liian myöhäistä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti