keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Toukomies (toim.): "Suomen kansan tuhmat jutut" (1984)


Kansan suussa ovat aina kiertäneet mehevät jutut, jotka ovat liittyneet seksiaalisuuteen. Tarinoita on veistelty kulloisenkin tarpeen mukaan. Ne ovat saattaneet liittyä aikanaan eläneisiin henkilöihin, tapahtunesiin tosiasioihin tai syntyneet muuten vain omia aikojaan.

Toimittaja Veli Toukomies  on tutkinut näitä 'tuhmia juttuja' Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa, jossa niitä on ehtymätön varasto. Mehevimmät ja kuvaavimmat niistä hän on koonnut talteen, järjestänyt ne agraariyhteiskunnan elämänpiiriä heijastavaksi viikkoryhmittelyksi sekä toimittanut julkaisukuntoon - ja tässä ne nyt ovat.

Teoksen kuvitus on professori Erkki Tantun taitavaa työtä ja piirrokset on poimittu hänen eri aikoina ilmestyneistä kuvateoksistaan. (Takakansi)

    *     *     *

Pastori Veli Toukomies taisi olla ensimmäinen, joka puhui Suomessa avoimesti seksistä ja vielä TV:ssä, ja hän oli jonkin aikaa kaikkien tuntema julkkis.

Tunnettuuttaan hän hyödynsi mm. toimittamalla tämän kirjan, jonka kansantarinat ovat kiinnostavia, mutta kirja on valitettavan huonosti kirjoitettu  sekä rakenteeltaan että teknisesti.

Tarkka lukija kuitenkin pystyy poimimaan kokoelman helmet, eikä hänen tarvitse raahautua SKS:n arkistoon Helsinkiin lukemaan primaarilähteitä, jotka ovat arvatenkin vielä huonommin kirjoitettuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti