torstai 1. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 558 "mikä pelottaa eniten?"

Twitterissä Ceredwyn Alexander kysyi 29.9., mikä #urbaanlegends on kaikkein pelottavin?

Ja tänä päivänä tällaiset (nyky)tarinat liitetään juuri erilaisiin pelkoihin, vaikka ensisijaisesti pelottavista ja oudoista tarinoista ei kuitenkaan ole kysymys.

Tärkeintä on tarinan koukuttavuus, se että tarina on jollain tavalla hyvä niin, että tarinan kuullut muistaa tarinan ja haluaa kertoa sen sopivassa tilanteessa muillekin.

     *     *     *

Yksi hankaluus Alexanderin kysymykseen vastaamisesta on se, että uusia tarinoita ei välttämättä mielletä nykytarinoiksi / kaupunkitarinoiksi. Voi olla että 'ahaa' -elämys syttyy vasta päivien, kuukausien tai vuosien päästä. Tai sitten tätä oivallusta ei synny koskaan, mikä liittyy moniin uskonnollisiin legendoihin.

     *     *     *

Jotain pelottaa kaikissa tarinoissa silti saattaa olla tai ainakin niitä voi tarkastella myös tästä näkökulmasta. Pelottavaa on, miten helposti mieli tuottaa harhaisia kuvitelmia, jotka täytyy tietoisuudessa jollain tavoin oikaista. Jos näin ei toimi, syntyy juuri väärä käsitys tai harhaluulo.

Ja esimerkiksi Internet ja sosiaalinen media (some) on täynnä monenlaista väärää tietoa (misinformation), huijauksia (hoaxes) ym., joiden läpi vain täytyy yrittää rämpiä.

Yleinen kriittisyys auttaa asiaan, se että kysyy itseltään itsestäänselvinäkin esitettyjen asioiden kohdalla, mitä todisteita on esitetty sen suhteen, että asia on varmasti totta. Yksinkertaisella googletuksella yleensä löytää vastauksen itse esitettyyn kysymykseen.

Linkit:

Ceredwyn Alexander (‏@Paganaidd). Twitter 29.9.2015:
Question: What Urban Legends do you find scariest? #urbanlegends

Trip Planner (‏@Tripplannerapp). Twitter 29.8.2015:
20 of the Scariest Celebrity Urban Legends Ever http://ow.ly/RqrZf  #Celebrity #Urbanlegends #Scary #Music #Movies

anthony bour ‏(@anthony_bour). Twitter 19.8.2015:
These #Scariest #UrbanLegends Will Send Chills Up Your Spine http://bit.ly/1CjiHjf  #spooky

Giter Done Gossip (‏@GiterDoneGossip). Twitter 29.5.2015:
#ReplaceAMovieTitleWithGoat Oh My God the Scariest Urban Legend of Them ... #Dog #UrbanLegend #UrbanLegends http://www.giterdonegossip.com/2015/03/22/oh-my-god-the-scariest-urban-legend-of-them-all-just-happened-for-real/ …

J. Green Evans ‏(@jgreenevans). Twitter 22.6.2015:
The Top 20 Scariest Stories We Know http://ow.ly/NdR1E  via @aboutdotcom #UrbanLegends

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti