perjantai 2. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 559 "Suomen Chicago & Ku Klux Klan"




Sitä sanotaan, että kaikkea täytyy koettaa ymmärtää, mutta hyväksy ei tarvitse.

Jos esimerkiksi 'Klu Klux Klanin' -kaltaiset ilmiöt vain torjuu, tuomitsee ja moralisoi, ei voi koskaan ymmärtää, mistä pohjimmiltaan on kysymys (ja varsinkaan päästä niistä eroon). Niinkö!?

     *    *    *

Viikon takaisiin Lahden Hennalan tapahtumiin tuovat perspektiiviä tämänpäiväiset Tampereen mielenosoitukset. TV1:n iltauutisissa haastateltu tutkija osui lyhyessä arviossaan naulan kantaan. "Mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien näkemykset ja toiminta ovat loppujen lopuksi varsin lähellä toisiaan." Tämä oli tärkeä havainto, minkä mielensoittajat itse vahvistivat!

Tällainen sotii tervettä järkeä vastaan. Miten on mahdollista, että vastakohdat, vastakkaiset näkemykset ovat pohjimmiltaan samaa juurta? Ilmiö on sama kuin esimerkiksi uskonnollisessa ajattelussa (kristinusko) ja sen vastakohdassa ateismissa (ajattelussa joka vastustaa kristinuskoa). Vain luopuminen kummastakin on irrottautumista uskonnollisesta / ideologisesta ajattelumaailmasta.

Edellinen ei tietysti tarkoita sitä, etteikö "Raamattu" (ja sitä vastustavat teokset) olisi kirjana kiinnostavaa ja merkittävää realistista proosaa. Ja esimerkiksi poliittiset liikkeet Palestiinassa 2000 vuotta sitten olivat loppujen lopuksi hyvin samankaltaisia järjestöjä kuin vaikkapa kristillispohjainen Klu Klux Klan. Ja kummatkin synnyttivät samankaltaisia tarinoita vastustajista.

    *     *     *

Liikehdinnän pontimena ovat pelot ja epävarmuus, mitä esimerkiksi Suomen nykyinen hallitus hävyttömästi lietsoo ja sitä samaa tehdään myös EU-tasolla.

Suomen valtion talous on maailmanmittakaavassa yksi parhaimpia, silti päivittäin mm. media (RTV,lehdet) puhuu hallitsevan eliitin (ja opposition) suulla jotain ihan muuta.

Sama koskee ulkomaalais- ja pakolaispolitiikkaa. Asioita ei jostain syystä haluta tehdä hallitusti, vaikka se olisi hyvin mahdollista. Poliitikot luovat kaaosta tarkoituksellisesti ympärilleen osoittaakseen oman tarpeellisuutensa ja toimiensa välttämättömyyden. Tällainen on, todellakin, pelottavaa ja vastenmielistä. Ja on ymmärrettävää, että ihmiset olivat tänään barrikaadeilla.

Ja poliisit mellakkavarusteissa, minkä symboloi hallituksen ja sen koneistojen ylivaltaa suhteessa kansalaisiin ja heidän tahtoonsa. Hallitus leikkii tulella, mikä saattaa kostautua (sen kannalta) katkerasti.

     *     *      *

Hykerryttävää oli miten mielenosoittajat ja vastamielenosoittajat korostivat väkivallattomuutta ja vain haluaan ratkaista nykyisen epäselvän tilanteen. Ne tietyllä tavalla - ainakin symbolisesti - pakottivat hallituksen puolustuskannalle.

Syntyi vaikutelma että vain korviin saakka aseistautunut poliisi (ja piilossa kuikuileva armeija) olivat hallituksen puolella. Ja hallituksen vaihtoehtona oli vain oma diktatuurinsa.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on Suomen todellinen Klu Klux Klan.

     *     *     *

Uskonnollinen fundamentalismi on lisääntymässä länsimaissa, mihin kuuluu se, että Klu Klux Klan on oikeasti jälleen nostanut päätään USA:n etelässä. Fundamentalismiin kuuluu myös kaikenlainen kristillisten arvojen liputtaminen - ja omituisten pakkolakien säätäminen, joilla pyritään kontrolloimaan ihmisten arkea ja vaikeuttamaan heidän elämäänsä.

Linkit:

Magnificent2 (‏@Indomitable69). Twitter  14.11.2014:
Nothing about the #KuKluxKlan is an #urbanlegend. Implying that Black people #overestimate the damage the #KKK does is also #racist.

Mellakkavarusteiset poliisit valvoivat mielenosoitusta Tampereella – vastakkain rasismia vastustavat ja rajoja kiinni vaativat. By Ruut Tolonen. Helsingin Sanomat / Kotimaa 2.10.2015

Soini Hennalan Ku Klux Klan -kuvasta: "Suomen lipun liittäminen siihen on kuvottavaa". By Mia Gertsch. Yle Uutiset 25.9.2015

Nerg Hennalan tapahtumista: Lieveilmiöihin varauduttu. By Mia Gertsch. Yle Uutiset 25.9.2015

Turvapaikanhakijoiden bussia heitettiin ilotulitteilla, SPR:n työntekijää kivillä. Yle Uutiset 24.9.2015

Lahden välikohtauksen mies valitsi terroristijärjestön asun – Ku Klux Klan lynkkasi ja teki pommi-iskuja valkoisen vallan nimissä. By Anniina Wallius. Yle Uutiset / Ulkomaat 25.9.

Lahden vastaanottokeskuksen liepeillä protesti – yksi sonnustautunut Ku Klux Klan -asuun. By Päivä Dahl. Yle Uutiset 24.9.

Lahteen Suomen suurin hätämajoitusyksikkö? Kasarmille mahtuu 650 turvapaikanhakijaa. By Hanna Lumme. Yle Uutiset 24.9.

Ku Klux Klan. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti