lauantai 3. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 560 "Ikuisesti isänmaaton Pepsi?"
Maapallon yleisin ideologia saattaa olla kansallisvaltioiden ruokkima nationalismi, mihin liittyy armeijoiden ja muu rakenteellisen väkivallan merkityksen korostaminen ja arvostaminen. Nationalismi liittyy aina kristinuskoon tai muuhun maassa harjoitettuun valtauskontoon. Uskonto oikeuttaa ihmisten joukkomittaisen tappamisen moraalisina tekoina, vaikka tappaminen muutoin on kiellettyä ja laitonta.

     *    *    *

Viime vuosina niin nationalismi kuin siihen liittyvä uskonnollinen fundamentalismi ovat olleet nousussa kaikkialla. Esim. Suomessa se on näkynyt demokratiaa vähättelevänä pakkolakien säätämisenä ja käskytyspolitiikkana.

Yksi esimerkki nationalismin noususta ovat monenlaiset usein väärää tietoa ja tietoisuutta levittävät huhut ja tarinat.

      *     *     *

2000 -luvun alussa Pepsi-colasta levisi Internetissä meili, jossa kerrottiin, että yhtiö oli painamassa tölkkeihinsä 'Lippuvalan', mikä oli(si ollut) sinänsä hyvin isänmaallinen teko.

Huhuun kuitenkin liittyi väite, että Pepsi jätti valasta pois viittauksen Jumalaan ("under God") siksi, että kaikki eivät hyväksyneet sitä, mikä käänsi alkuperäisen isänmaallisena kerrotun teon vastakohdakseen.

      *     *     *

Niin Pepsi-yhtiö kuin monet muutkin tahot kumosivat huhun, ja se unohtui vuosiksi, mutta on taas putkahtanut esiin, mikä tietysti kuvastaa ilmapiiriä, jossa länsimaisissa yhteiskunnissa ollaan. Kaikki nationalismia kyseenalaistavat uudet ja vanhat tarinat kaivetaan jälleen kerran esiin, millä vahvistetaan omaa uskoa.

Linkit:

Pepsi can hoax. Hoax-Slayer.com 14.8.2015
Outline. Message claims that a new Pepsi can is to feature the Pledge of Allegiance,  but will omit the words 'Under God'

Who's a Pepper? Snopes.com 12.8.2015
Claim:   A new Pepsi soda can design omits the words "under God" from the Pledge of Allegiance. 

Did Pepsi Omit "Under God" in Patriotic Can Promotion? By David Emery. About.com 28.1.2013 (rumor, hoax)
Netlore Archive: "Don't buy Pepsi in the new can!" Baseless email campaign protests the alleged omission of the words "under God" in an excerpt from the Pledge of Allegiance on new Pepsi cans.

Lippuvala (Pledge of Allegiance, Yhdysvallat). Wikipedia
"I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."
Virallista käännöstä ei ole."Vannon uskollisuutta Amerikan Yhdysvaltojen lipulle ja sille tasavallalle, jota se edustaa, yhdelle, jakamattomalle, Jumalan alaiselle kansakunnalle, joka antaa vapauden ja oikeuden kaikille."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti