maanantai 5. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 562 "mitä puun sisältä löytyykään?"
Viktoriaanisena aikana syntyi tarinoita siitä, miten ihmiset jostain syystä joutuivat puun sisään, eivätkä päässeet sieltä enää pois. Yksi tällainen tarina liittyy luutnantti Roger Vandenburgiin, jonka on väitetty pudonneen suuren tammen sisään vuonna 1791 lähellä Ohio-jokea. Tarina on niin yksityiskohtainen ja tarkka, että siihen on uskottu aina tähän päivään asti, mutta se on silti vain  #urbanlegend.

Itselläni tulee ensimmäisenä mieleen ontoista puista Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu. Huvikummussa oli ontto puu, mikä kiinnosti Peppiä ja missä hän pelleili Tommin ja Annikan kanssa.

Toiseksi esim. Turun Ruissalossa on miehen mentävä ontto tammi Kasvitieteellisen puutarhan alueella  ja Saaristomeren saarilta löytyy paljonkin  tällaisia puita sellaisista lehdesniityiltä, joita on mm. Paraisten Jungfruskärissä.

Ja luultavasti moniin suomalaisiinkin suuriin onttoihin puihin liittyy paljon tarinoita, sillä vanhat puut olivat keskeinen osa muinaisia uhrilehtoja. Tarinat tosin kitkettiin vähitellen kansanperinteestä samalla kun lehtoja tuhottiin.

     *     *     *

Myös tarinat metsänneido(i)sta, joita varsinkin nuotioilla istuvat ja metsissä kulkevat metsämiehet kohtasivat, ovat tällaisia tarinoita. Metsänneito itse on etupuolelta kuvankaunis  nuori nainen, mutta selkäpuolelta - ontto puu.

Jos mies ryhtyy suhteeseen metsänneidon kanssa, hänelle käy yhtä huonosti kuin puun sisään jumittuneelle sotilaalle amerikkalaisessa nykytarinassa 1870 -luvulta.

Linkit:

Kay Coggin ‏(@Kay_Massingill). Twitter  4.10.2015:
Victorian Urban Legends: Bodies in Trees #strangehistory http://www.strangehistory.net/2015/10/04/victorian-urban-legends-bodies-in-trees/ … via @DrBeachcombing

The Anomalist (‏@anomalistnews). Twitter  04.10.2015:
Victorian #UrbanLegends: Bodies in #Trees http://www.strangehistory.net/2015/10/04/victorian-urban-legends-bodies-in-trees/ … h/t @DrBeachcombing

Victorian Urban Legends: Bodies in Trees. By Beach Combing Strange History 4.10.2015
Kay Massingill has recently offered to readers of Forteana Exchange a series of body in tree stories. The earliest seems to be this one from 1873 and they carry on into the 1920s. The tale typically has it that someone, perhaps escaping from danger, climbs into a tree, then cannot get out. That brings us to a sad Ohio story.

9 Terrifying Urban Legends From Victorian London. The things that scared Victorians tell us a lot about the city in which they lived. By Alan White. BuzzFee 23.2.2014

Tommy ‏(@tommy_moore). Twitter  8.12.2012:
Hannah's been researching! Just informed me Bill Gates didn't say the 11 Rules thing, & Ben Stein never went off about trees. #UrbanLegends

Urban Legends Online ‏(@UrbanLegendsOn). Twitter  26.11.2011:
10 Biggest Myths about Christmas Trees - Fenway News Online http://goo.gl/fb/C3dcx  #UrbanLegends

Maija Kymäläinen. Monimuotoisuudelle arvokkaat ontot puut kaupunkialueilla. Hesingin yliopiston pro gradu. 2011

Lehdesniitty. Wikipedia

Jungfruskär. Wikipedia

Saariston ja meren lumoissa 20.-23.8.2014 (matkakertomus). By Inkeri Rissanen.

Arvoituksellinen metsänneito. By Anssi A. Taivaannaula -blogi 18.03.2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti