sunnuntai 4. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 562 "Oliko Pyhä Nikolaus marttyyri joka kuoli ristillä eli Joulupukista japanilaisittain"
Jos pitäisi kertoa joulusta ja joulupukista sellaiselle henkilölle, joka ei tiedä siitä mitään, millaisen vaikutelman luulisit siitä hänelle syntyvän?

Joulupukkiin sekoittuu monenlaisia aineksia, sellaisiakin joita ei tule heti ajatelleeksi.

Suomalaiselle pukki on ollut omaa kadonnutta kansanperinnettä sekä amerikkalaista 'Coca-Cola' -joulupukkia. Kansanperinteessä pukki ei tuonut lahjoja vaan pukille annettiin lahjoja.

      *     *     *

Tunnustuksellisessa, luterilaisessa kouluopetuksessa, jonka suomalaiset joutuvat pakosta (pakkolain takia) käymään läpi, korostetaan sitä, miten joulu on Jeesuksen syntymäjuhla. Joulun kaupallisuutta uskonnonopetuksessa muistetaan aina sopivasti hieman moralisoida. Joulun sanomahan on "Raamatun" legendojen mukaan vakava.

Muissa kuin protestanttisissa maissa Pyhän Nikolauksen päivää vietetään 6.12., jolloin pukki tuo lapsille lahjoja. Itse Martti Luther yhdisti em. juhlapäivän ja Jeesuksen syntymäjuhlan toisiinsa, mikä synnytti epäselvän tilanteen. Lutherin ajatuksena lienee ollut, että juhlat sopivat toisiinsa, sillä Jeesuksen syntymään liittyvä uskonnollinen legendahan kertoo kolmesta Itämaan tietäjästä, jotka tuovat lahjoja.

      *     *      *

Pyhä Nikolaus joka on mm. lasten suojelupyhmis vielä tänä päivänä, ei kuollut marttyyrinä. Hän eli aikana, jolloin kristinusko ei vielä ollut vakiinnuttanut asemaansa Rooman valtakunnan virallisena uskontona. Ja hän olisi saattanut tulla jopa ristiinnaulituksi viimeisen kristittyihin kohdistetun vainon aikana 300-luvulla.

Kun amerikkalaiset 1800-luvulla lanseerasivat oman kaupallisen joulupukkinsa, sen esikuvana oli Pyhä Nikolaus (Santa Claus).

     *      *      *

Kun joulun ja joulupukin kirjavaa taustaa ajattelee, ei ole ihme että kristillisen maailman ulkopuolella, ristiinnaulittu Jeesus ja Pyhä Nikolaus sekoittuvat mielissä toisiinsa.

Luonteva - ja kieli poskessa kuviteltu - assosiaatio on, vaikkapa ajatella, miltä joulupukki tai Pyhä Nikolaus näyttäisi ristillä. Siihenhän Jeesuksen elämä legendan mukaan alusta lähtien tähtäsi. Se oli koko elämän keskeinen merkitys, mitä ilman kristinuskoa ei olisi syntynyt.

Tietyllä tavalla japanilainen tavaratalo, joka vuonna 1993 sijoitti joulupukin ristille tiivisti varsin osuvasti koko joulun keskeisen kristillisen sisällön (Xmas + Santa) ja yhdisti sen yllättävällä tavalla kaupallisuuteen.

Linkit:

Santa Claus. Stories about Christian leaders that never happened. ReligiousTolerance.org
The crucified Santa Claus: In 1993, a rumor began to circulate that a Japanese department store in  Tokyo or Kyoto had on display a smiling  Santa Claus being crucified on a cross. The display was alleged to have been shown just after World War II, or in the '50s, '60s, or just recently.

Did Japanese workers really get their symbols mixed up and display Santa on a crucifix? By
Tim Willis. Independent 17.12.2014
"But the Japanese Passion of Santa Claus is an urban myth."

Santa Cross. Snopes.com 18.12.2013
Claim:   A Japanese department store once created a Christmas display featuring a smiling Santa Claus nailed to a cross. 

Crucified Santa. By Alex. The Museum of Hoaxes 3.12.2004
"Here's an article that refers to a guy who delighted his neighbors back in 2002 by placing a crucified Santa in his front yard. "

Santa Claus Crucified. Catholic League. 1 / 1998

Crucified Claus. By Merii Kurisumasu. News on Japan 7.12.2007

Top Ten Strange Santas from Japan. by Steve Levenstein. Inventor Spot

Nikolaus Ihmeidentekijä. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti