lauantai 10. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 570 "Martta Laurén, ompelija."

Käteeni sattui viime keväänä punakantinen kirja Hämeestä "Kuoleman kentiltä" (1924). Hyvin kulunut kirja oli menossa asiakkaalle,mutta selasin sitä hetken aikaa ennen kuin panin varaushyllyyn. "Kiinnostava..."

Tosin kirjassa ei ollut kuin miesten ja naisten nimiä ja lyhyt tieto heidän oletetusta kohtalostaan. "Veret seisauttavaa  luettavaa..."

Koska omia juuriani löytyy entisestä Tyrvännön / Kulsialan pitäjästä, siirryin kohtaan Tyrväntö. Alle 2 000 asukkaan kunta - ja 50 kuolleen punaisen nimet.  "Aikamoinen määrä..." Tyrvännössä ei edes käyty sisällissodan aikana taisteluita!

Muistan Eero Ojasen "Tyrvännön historiasta" (2002), että niin valkoisia kuin punaisia silti tapettiin .. mm. Monaalan kartanon nuoriherra Aatos Koljonen, mikä selvästikin kostettiin sodan jälkeen moninkertaisesti.

Joukossa on neljä naista, joista yksi on ompelija Martta Laurén (s. 26.9.1895). Niin kirjan kuin "Suomen sotasurmat 1914-1922" (2004) -tietokannan mukaan Martta on kuollut 22-vuotiaana pahamaineisella Lappeenrannan vankileirilla vuonna 1918.

Mietin miten Martta oli joutunut Lappeenrantaan. Wikipedia-artikkelin perusteella päättelen, että hänet on jostain syystä siirretty Lahden Hennalan vankileiriltä Lappeenrantaan vain kuollakseen siellä ennen aikojaan 4.7.1918.

     *     *     *

 "Kuoleman kentiltä" -kirjan sivulla 216 on jopa pieni mustavalkoinen rintakuva Martta Laurénista. "Kenties kuva on kohtalokkaasta työväenyhdistyksen  punakantisesta jäsenkortista? Vai oliko niissä kuvaa..."

Kuva on selvästi otettu valokuvaamossa, ehkä Hämeenlinnassa tai Valkeakoskella. Tyrvännössä ei kuvaamoa ollut, jollei sitten joku yhdistyksen jäsen harrastanut valokuvaamista ja kuvien kehittämistä. "Hämeen Voima -lehdellä oli varmasti avustajia Tyrvännössä..."

Monet sanoisivat naista kuvan perusteella varmastikin vereväksi. Hän vaikuttaa punaposkiselta. Kasvot ovat pyöreät. Ilme on totinen niin kuin näissä passikuvankaltaisissa kuvissa aina.

Hiukset ovat puolipitkät ja niskassa on pieni nuttura. Hiukset on sidottu yhteen vielä isohkolla hiuspinnillä.

Martta ei katso suoraan eteenpäin vaan hieman viistoon oikealle. Nuori nainen vaikuttaa levolliselta ja keskittyneeltä tilanteeseen. "Kuva on ehkä otettu samana vuonna, kun Martta kuoli? Hän ainakin näyttää ikäiseltään 22-vuotiaalta naiselta, jolla on elämä vielä edessään."

Linkit:

Kuoleman kentiltä.Muistojulkaisuvuoden 1918 ajoilta. Hämeenlinna:  Hämeen eteläinensos.-dem. piiritoimikunta. 1924

Lappeenrannan vankileiri (1918). Wikipedia

Suomen sotasurmat 1914-1922.  Tietokanta  (päivitetty19.5.2004)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti