maanantai 12. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 573 "Karkki vai kepponen?"

Guy Fawkesilla oli
oma kepponen 
2000 -luvulla "karkki vai kepponen" -perinne on latistunut siihen, että lapset kiertävät naapurustossa ovelta ovelle kerjäämässä karkkeja pusseihinsa.

Tavalla on kuitenkin moninainen tausta, ja sen juuret ovat vanhan maailman muinaisuudessa Euroopassa, ja USA:n kautta se on muuntuneessa muodossa tullut takaisin Eurooppaan. Ja Vainajien muistojuhlalle tai Pyhäinpäivälle on käynyt samalla tavalla kuin Joululle eli se on kaupallistunut ja siinä on toisin kuin aikoinaan rökäle kristillistä uskonnollista legendaa mukana.

     *     *      *

Tänä päivänä karkkien keräämiselle on vaikea keksiä mitään mielekästä sisältöä. Lapsilta on turha kysyä miksi he tekevät sitä mitä tekevät.

Illan ja yön pimeydessä liikkuvat lapset ovat kuin menneisyyden pahoja henkiä,  joita täytyy lepyttää tai lahjoa karkeilla tai mitä ne nyt sitten haluavatkaan. Jos hengille ei anna mitä ne haluavat, ne voivat viedä mukanaan Manalaan eli sinne mistä ovat tulleet kiusaamaan ja metsästämään eläviä.

Yön pimeys ja Manala ovat pelottavia ja vaarallisia paikkoja. Ja yöt ovat pisimmillään ja pimeimmillään juuri Vainajien muistojuhlan, Pyhäinpäivän, Halloweenin aikaan.

     *     *      *

Halloweenin "karkki vai kepponen" -perinne sai kummallisen sävyn viime sotien jälkeen, kun lapsia ja vanhempia alettiin pelotella sillä, että karkit eivät olisikaan enää turvallisia.

Karkkien kerääminen ei yllättäen enää ollutkaan hauskaa toimintaa omassa naapurustossa vaan siihen oli tullut särö. Toisaalta esimerkiksi kristilliset kirkot eivät panneet ollenkaan pahaksi sitä, että näin kävi, sillä perinne ei kuulu tähän uskonnolliseen perinteeseen.

Mikä pelkoja sitten oikein ruokki? Teollisesti valmistettuja ja kaupasta ostettuja karkkeja ei pidetty yhtä turvallisina kuin itsetehtyjä. Jos joku halusi myrkyttää lapsia, helpoin tapa oli ujuttaa raaka-aineisiin tai myytävissä oleviin karkkeihin myrkkyä tms.

Tuntemattomat, karkkeja lapsille jakavat keski-ikäiset ja vanhemmat miehet olivat myös niitä namusetiä...

     *     *     *

Jotkin yksittäiset tapahtumat 1940- ja 1950-luvuilla ruokkivat huhuja, joista lopulta syntyi urbaanilegenda karkkien Halloween-vaarallisuudesta. Todellisuudessa karkit eivät tietysti olleet sen vaarallisempia kuin ennenkään, eikä kukaan myrkyttänyt lapsia saati sitten, että joku olisi kuollut.

Vain yhdessä tunnetussa tapauksessa lapsi on kuollut 1970-luvun alussa, ja silloinkin myrkyn 5-vuotiaan pojan karkkiin oli pannut hänen oma isänsä.

Vuonna 1959 kalifornialainen hammaslääkäri William Shyne teki karkeilla oman pilansa lapsille - ja pani 450:ään karkkiin ulostuslääkettä, joita jakoi naapuruston lapsille. Mies sai syytteen yrityksestä myrkyttää lapsia, ja pilaa pidettiin mauttomana.

Huhut erilaisista aineista ja esineistä kuten "partakoneen teristä omenissa" alkoivat vähitellen levitä julkisuuteen. Hyvinkin yksityiskohtaiset tarinat olivat kuitenkin keksittyjä, mutta ihmiset uskoivat siihen, mitä lehtiin oli painettu ja mistä radiossa ja TV:ssä kerrottiin totena.

Vasta 1980 -luvulla folkloristit ja yhteiskuntatieteilijät heräsivät ilmiöön ja paljastivat, että kysymys oli keksityistä kansan suussa leviävistä tarinoista, jollaisia oli itse asiassa aina ollut ja ne nimettiin urbaanilegendoiksi. Liioittelu meni niin pitkälle, että esim. vuonna 1984 Newsweek kertoi joukon lapsia kuolleen karkkeihin, mikä lietsoi hysteriaa Halloweenia kohtaan.

     -     -     -

Briteillä on oma Guy Fawkesin yönsä, joka liittyy 1600-luvun kamppailuun katolista kirkkoa vastaan. Paavin luut mm. symbolisesti poltettiin roihuissa.

Linkit:

Broken World News ‏@fisherkingarmy. Twitter  09.10.2015:
Hershey's Reintroduces Chocolate-Covered Razorblades for Halloween http://wp.me/p3gRZf-vs  #HappyHalloween #UrbanLegends

"(..) remembered by consumers who grew up in the 70s and 80s when parents would warn their children about homicidal neighbors (..) "

Randal A. Burd, Jr. (‏@COLONELRANDAL). Twitter  06.10.2015:
Trick or Trick: Halloween Sadists and Their Toxic Treats #halloween #urbanlegend Retweet! http://wafflesatnoon.com/halloween-toxic-treats/ …

(..)  involves parental paranoia at a level never experienced in days gone by. Kids still dress up in disguises and knock on the doors of strangers to receive candy, but now parents use the Internet to brush up on where all the sex offenders live, just in case.  (..)

Trick-or-treating nightmares are urban legends. Tales of poisoned children reflect paranoia about safety and our anxiety about candy itself. By Samira Kawash. Salon.com (Associated Press) 30.10.2013

Top 5 Halloween candy urban legends. By Tien Nguyen. LA Weekly 25.10.2011

Halloween Poisonings. Snopes.com
Claim:   Police have documented cases of people randomly distributing poisoned goodies to children on Halloween.

Why Do We Trguy ick-or-Treat on Halloween? Here's what we know about the origin of trick-or-treating on Halloween. By David Emery. About.com (päivitetty 22.9.2015)

Poisoned candy myths. Wikipedia

Halloween. Wikipedia

Pyhäinpäivä. Wikipedia

Vainajien muistopäivä. Wikipedia

Arsenikkiä ja vanhoja pitsejä (elokuva). Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti