keskiviikko 14. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 577 "Millainen SSS-diktaattori olet Juha Sipilä?"

"Pääministeri Juha Sipilä, milloin olette viimeksi antanut asuntonne asunnottomien suomalaisten pitkäaikaistyöttömien käyttöön."

Johdattelevat kysymykset ovat aina kyseenalaisia ja provosoivia, sillä ne sisältävät kysyjän ehdottaman vastauksen kysymykseen.

Vastasi Sipilä esimerkiksi yllä olevaan kysymykseen, miten tahansa hän leimaantuu - kenties aiheesta mutta ei kysymyksen tai siihen vastaamisen takia - pitkäaikaistyöttömien kyykyttäjäksi.

    *     *     *

Ylen toimittajan Tom Kankkosen eilen Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille esittämä kysymys oli mauton ja osoitti huonoa ammattitaitoa - tai sitten se oli tahallisesti poliittisesti äärimmäisen lautautunut.

Kankkonen kysyi Erdoganilta. "mitä hän vastaa niille kansalaisille, jotka pelkäävät presidentin olevan viemässä maata kohti diktatuuria"? Kysymys oli sen lisäksi, että se oli johdatteleva, röyhkeä, sillä se puuttui avoimesti Turkin sisäiseen tilanteeseen.

Ärsyyntynyt presidentti Erdogan luonnollisesti vastasi asiallisesti toimittajan kysymykseen, mutta tehtyä ei saatu tekemättömäksi (ja ehkä ei ollut tarvettakaan).

"Maassa jossa on diktatuuri, ei voisi esittää tällaista kysymystä. Toiseksi presidentille ja pääministerille ei diktatuurissa voisi esittää loputtomasti herjauksia. 

Tällä hetkellä maassamme on demokraattinen, parlamentaarinen järjestelmä."

     *     *     *

Erdoganin vastaus Kankkoselle oli odotettu ja tyydyttävä, mutta se pani miettimään niin Suomea kuin Turkkia länsimaisina parlamentaarisina demokratioina.

Suomikin on (periaatteessa) tällä hetkellä demokraattinen tasavalta. Yhdellä päätöksellä demokratiasta on mahdollista - paradoksaallisesti - laillisesti siirtyä diktatuurin, jos hallitus julistaisi syystä tai toisesta poikkeustilan esim. pommi-iskun jälkeen, jonka se on itse masinoinut.

En epäile, etteikö Juha Sipilä, pystyisi ajamaan Suomea avoimeen diktatuuriin, jos hän näkee sen kolmen S:n kannalta tarpeelliseksi.

Linkit:

Juho Takkunen ‏(@juhotakku). Twitter 13.10.2015:
Rohkeaa journalismia Turkissa ja tiukka mutta oikeutettu kysymys Erdoganille, Tom Kankkonen! #turkki #erdogan  http://www.diken.com.tr/fin-gazeteci-erdogana-siz-diktator-musunuz-diye-sordu-hangi-gazeteden-o/ …

Suomalaistoimittajan diktaattorikysymyksestä etusivun uutinen Turkissa. Iltalehti 14.10.2015 (STT)

Niinistöä isännöinyt presidentti Erdogan: En ole diktaattori.  By Petteri Tuohinen. Helsingin Sanomat / Ulkomaat 13.10.2015

Pääministeri Sipilä Ylen Ykkösaamussa: Annan kotini pakolaisille vuoden alussa. By Tuomas Manninen. Ilta-Sanomat 05.05.2015

Ensisijaiset kysymystyypit. Internetix (oppimateriaali)

Lisäys 18.10.2015:

Jopa hallituksessa hämmästellään "uutta" Sipilää – näin pääministeri on muuttunut vaalien jälkeen
Keskusta voitti Juha Sipilän johdolla eduskuntavaalit puoli vuotta sitten. Vasemmisto-opposition mielestä Sipilä käyttää nyt pääministerin valtaa sumeilematta. By Martta Nieminen. Helsingin Sanomat / HS-analyysi18.10.2015

Lisäys 18.10:

Asunnottomien yö ympäri Suomea 17.10.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti