torstai 15. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 579 "Oikeiston mm. Björn Wahlroosin ja Matti Apusen ihannoima nykyfilosofi Ayn Rand puolusti intiaanien länkkärimäistä tappamista"


Kun lännenelokuvia (western) katselee, miettii usein millaisella filosofialla tällaista käytöstä, joka tähtää intiaanien tappamiseen viimeiseen mieheen, naiseen ja lapseen voi puolustella.

Yksi tällainen poliittisen oikeiston, Suomessakin nouseva, filosofi on nainen nimeltä Ayn Rand.

"Rand esittää, että omistusoikeudet voivat olla olemassa vain riittävän sivistyksen piirissä. Näin ollen hänen mukaansa eurooppalaisilla oli aikoinaan täysi oikeus ottaa Pohjois-Amerikka itselleen intiaaneilta. Näin siksi, että Amerikan alkuperäiskansa eli alkeellisessa heimokulttuurissa, eikä heillä ollut riittävää sivistystä omistusoikeuden käsitteen ymmärtämiseen ja kunnioittamiseen." (Wikipedia)

Ajattelumaailmaan kuuluu mm. demokratian näkeminen uskontona, jonka toiselle puolelle on tarkoitus mennä, siis jonkinlaiseen diktatuuriin tähdätään. Ja temppu tehdään niin fiksusti, ettei kukaan pane vastaan.

    *     *     *

Ayn Randin 700-sivuista pääteosta "Atlas Shrugged" (1957) ei ole suomennettu, mutta luulen, että se putkahtaa pian jonkin kustantajan painosta esiin, sillä tästä kirjasta kolme S:ää tarvittavaa vahvistusta yhteiselle uskolleen itsekkään yrittämisen siunauksellisuuteen ja miljardiomaisuuksien puolustamiseen.

Samalla esim. yrittäjä Juha Sipilän liberaali kirjallinen esikuva John Galt saa päivänvalon, kun politiikan sivusta allegorisesti nouseva yli-ihminen nousee tuntemattomuudesta Uuden uljaan maa(ilma)n  johtoon.

Linkit:

Salon.com (‏@Salon). Twitter 14.10.2015:
Exclusive: Uncovered transcript reveals Ayn Rand actively defended Native American genocide 

Libertarian superstar Ayn Rand defended Native American genocide: “Racism didn’t exist in this country until  the liberals brought it up”. By Ben Norton. Salon.com 14.10.2015

Ayn Rand: Katsaus elämään ja tuotantoon. by Jyrki Iivonen. Centre for Individual and Economic Liberty -blogi

Demokratian tuolla puolen (Beyond Democracy, 2012) – Esipuhe. By Frank Karsten. Centre for Individual and Economic Liberty -blogi

Beyond Democracy: Why democracy does not lead to solidarity, prosperity and liberty but to social conflict,  runaway spending and a tyrannical government Paperback – January 13, 2012
by Frank Karsten  (Author), Karel Beckman (Author). Centre for Individual and Economic Liberty -blogi

Ayn Rand. Wikipedia

Tätä he lukevat. By Panu Raatikainen. Voima -lehti 4.6.2012.
Kuka on Ayn Rand, jota ihailevat niin Björn Wahlroos kuin Matti Apunenkin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti