lauantai 17. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 582 "21 Guns"

'21 Guns' -videolta 
Amerikkalaisen rock-bändi Green Dayn antipatrioottinen '21 Guns' (2009) löytyi parhaimmillaan kuunnelluimpien ja myydyimpiden kappaleiden eli 'Billboard Hot 100' - listalta 22. sijalta.

Euroopan 'Hot 100' -listalta biisi löytyi 4. sijalta, mutta Suomessa kappale ei päässyt listoille toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Bändin '21 Guns' -musiikkivideo oli myös ehdolla vuoden 2010 parhaaksi rockesitykseksi eli 'Grammy' -palkinnon saajaksi vuonna 2010.

Ja se voitti 'MTV Video Music Awards' palkinnon parhaasta rock-videosta, ohjauksesta ja kuvauksesta.

Kappale löytyy mm. Green Dayn 8. albumilta "21st Century Breakdown".

     *     *     *

'21 Gunin' aiheena on siis patriotismi, mikä osittain selittää sen suosion. Kappale tuo mieleen toisen tunnetun kappaleen Mott the Hooplen 'All the Young Dudes', miksi sitä hetken aikaa luulinkin. Kappaleen on kirjoittanut Green Dayn keulakuva ja lauluntekijä Billie Joe Armstrong.

Musiikkilehti Q Magazine kuvaa kappaletta "2100-luvun asetervehdykseksi jollekin kaatuneelle / kuolleelle", mutta tervehdys tietysti tehdään rock'n' rollin keinoin kesken musiikkiesitystä.

Itse video ei ole patrioottinen vaan sodanvastainen, minkä esimerkiksi musiikkikriitikot ovat eri tavoin todenneet myönteisissä arvioissaaan. Esim. Chris Fallon 'AbsolutePunk' -lehdessä piti kappaletta "sodanvastaisena balladina". 'MTV Newsin' James Montgomery luonnehti biisiä "sodanvastaiseksi hymniksi".

      *     *     *

Musiikkivideon ohjasi ja kuvasi Marc Webb Los Angelesissa 6.6.2009 ja se julkaistiin ensimmäisen kerran  MySpace -yhteisöpalvelussa.

Video kertoo tarinan, jonka päähenkilöinä ovat Christian (Josh Boswell) ja Gloria (Lisa Stelly), jotka ovat ryöstäneet pankin ja ovat tulleet poliisia pakoon valkoiseen huoneeseen.

Poliisi saapuu oven taakse ja avaa tulen ikkunan läpi, mikä saa huoneessa olijat kauhun valtaan. Luodit viuhuvat ympäri huonetta, mutta huoneessa oleva bändi jatkaa soittamistaan.

Gloria ottaa käteensä puhelimen ja heittää sen akvaarioon. Luodit jatkavat lentämistään ja osuvat eri puolilla huonetta. Christian ja Gloria kävelevät rauhallisesti ympäri huonetta, eivätkä luodit osu heihin. He syleilevät toisiaan ja suutelevat samalla kun huone pimenee...

Linkit:

21 Guns (song). Wikipedia

Green Day. 21 Guns [Official Music Video]. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti