sunnuntai 18. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 582 "Onko 'Teen Spirit' muutakin kuin deodorantti?"
'Smells llike...' -videolta
Amerikkaisen grunge rock-bändin Nirvanan psykedeelinen 'Smells Like A Teen Spirit' (1991) on yksi kaikkien aikojen suosituimpia ja menestyneimpiä yksittäisiä musiikkikappaleita.

Biisi oli parhaimmillaan kuunnelluimpien ja myydyimpien kappaleiden 'Billboard Hot 100' - listalla 6. sijalla vuonna 1991.

Suomessa kappale nousi 8. sijalle virallisella single-listalla ja Ruotsissa 3. sijalle.

Musiikkivideo voitti 'MTV Video Music Awardsin' vuonna 1992 'Parhaana tulokkaana'. Se on ollut 'MTV Europe' -kanavan soitetuin kappale - ja päässyt sen kautta jopa "Guinnessin ennätystenkirjaan".

      *      *      *

Kappaleen tekemisestä on näytetty dokumenttiohjelma mm. Yle Teemalla joitain vuosia sitten.

Esimerkiksi kappaleen nimi 'Smells Like Teen Spirit' keksittiin vasta studiossa. Ja bändi improvisoi vielä esitystilanteessa. Legendaarinen nuorena-kuollut solisti Kurt Cobain epäili, voisiko hän esittää koko kappaletta, koska hänen kurkkunsa oli tuolloin niin käheä, mikä kuitenkin sopi tilanteeseen erinomaisesti ja toi siihen oman värinsä.

     *     *     *

Nimi "Teen Spirit" on alun pitäen amerikkalainen deodoranttimerkki. Ja nimeen liittyy siten tarina. Bikini Kill yhtyeen solisti Kathleen Hanna spreijasi erään kerran treenikämpän seinälle tekstin "Kurt Smells like Teen Spirit", minkä Kurt studiossa nappasi biisin nimeksi muutamaa minuuttia ennen äänitystä.

Kappaleen kertosäkeen  "here we are now, entertain us" on puolestaan fraasi, jota Cobain käytti aina saapuessaan juhliin.

Linkit:

Smells Like Teen Spirit (song). Wikipedia

Nirvana. Smells Like Teen Spirit. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti