maanantai 19. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 584 "Eevan käden heilautus"

Oletko muuten huomannut, että tauluissa Eve usein ojentaa omenan Adamille vasemmalla kädellään - ja hän ikään kuin heilauttaa kättä ylhäältä tervehdykseksi Adamille: "Tule ja ota (minut)!"

No, koska kyse on omenapuusta, Eve tietysti joutuu hieman kurkottamaan ja käden täytyy jo siksikin ainakin hetken aikaa olla ylhäällä, mutta sitähän ei olisi tarvinnut kuvata esim. tähän  Jan Brueghelin / Peter Paul Rubensin tauluun "Aatami ja Eeva paratiisissa" (1615)

    *    *     *

Kansantarina 'Aatamista ja Eevasta' on vanhempi kuin kristittyjen "Vanha testamentti", muslimien "Koraani" tai juutalaisten "Toora", johon tarina on otettu muinaisilta kaksoisvirranmaan Eufratin ja Tigriksen maata viljeleviltä kansoilta Babyloniasta.

Myös monet muut vanhimmat kirjoitetut tarinat kuten tarina 'Vedenpaisumuksesta' on kerrottu ja kirjoitettu ensimmäistä kertaa tällä alueella. - Aiemmin tarinat olivat vain suullista kansanperinnettä. Oli kumouksellista alkaa tallentaa tarinoita ylös nuolenpää-kirjoituksella.

Ei tarvinnut olla enää ihmisiä, jotka varta vasten lapsesta pitäen opettelivat ulkoa vanhoja tarinoita. Ensimmäistä kertaa ne oli mahdollista tallentaa, jollakin välineellä kaikkien muiden luettavaksi.

     *     *     *

'Luomiskertomus' johon tarina 'Aatamista ja Eevasta' kuuluu ei kestä lähempää tarkastelua. Jos sen tarjoamia oppeja soveltaa yhteiskuntaan, rakennetaan melkoista maanpäällistä diktatuuria, ja siksipä monet poliitikot mielellään perustavat politiikkansa esim. kristinuskoon, "Raamattuun" ja sen manipulatiivisiin tarinoihin.

Tarinaa on tietysti tulkittu monin eri tavoin, jotta se on sopinut paremmin kulloinkin vallalla olevaan maailmankatsomukseen. Esim. protestantit ovat luopuneet perisyntiopista, mikä on minkä tahansa moraalin kannalta kyseenalainen oppi.

Eihän ole mitään mieltä, että esi-isien ja -äitien pahat (?) teot seuraavat kaikkia tulevia sukupolvia aina hamaan loppuun asti. Silti edelleen koulussa kuitenkin tunnustuksellisesti  opetetaan, että ihminen on 'syntinen', vaikka hän ei olisi tehnytkään mitään!

Ideana tietysti on, että kuolema ja kärsimys selitetään, sillä mitä ihminen on ja mitä hän tekee. Moraalia ei kuitenkaan voi perustaa siihen, että ihminen oletetaan pahaksi. Tällöinhän ihminen voi tehdä mitä tahansa esim. Suomen armeijassa tappaa venäläisiä ja valehdella (sotarikos)oikeudessa oman etunsa takia (ja saada aina syntinsä anteeksi).

Linkit:

Adam and Eve: A Babylonian myth. By Sourabh Tiwary. Rational Avenue

Christian Mythology Adam and Eve, and the Serpent, in the Garden of Eden. By By Vexen Crabtree. Academic Studies of Religion

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti