tiistai 20. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 586 "Myytti helikopterivanhemmista - murrettu"

Mediakriittisellä Salo.com -sivustolla oli syyskuussa kirjoitus, jossa kerrottiin murrettavan myyttiä ns. helikopterivanhemmista.

Aihe on monella tavalla kiinnostava ja suorastaan .. herkullinen. Nam.

     *     *     *

Arkikielessä sana tarkoittaa "Urbaanisanakirjan" mukaan "lapsiaan ylisuojelevia vanhempia, jotka aiheuttavat lapsille enemmän haittaa, kuin hyötyä". Tutkijat ovat hieman varovaisempia ja esittävät em. väitteen oletuksena / hypoteesina.

2010 -luvulla tehdyt tutkimukset, lähinnä USA:ssa, ovat vahvistaneet käsitystä innokkaasti lasten ja nuorten asioihin puuttuvien vanhempien haitallisuudesta kehityksen kannalta.

Yliopisto-opiskelijoiden omat kertomukset ja anekdootit ovat vahvistaneet samaa näkemystä, mutta on ollut myös poikkeuksia, vastakkaisia tapauksia, jotka ovat kyseenalaistaneet koko ilmiön olemassaolon. Ainakaan yleisesti.

     *     *     *

Jokainen ajatteleva ihminen, nuori tai aikuinen, tajuaa helposti, miksi on niin kuin on, jos vain hieman miettii asiaa.

Pohtimista ilman muuta haittaavat tai häiritsevät omat kokemukset, kavereilta kuullut tarinat - ja tietysti - raportoidut tutkimukset.

Tarinoita lapsiaan ja nuoriaan hyysäävistä ja heidän asioihin puuttuvista lähinnä valkoisista, keskiluokkaisista ja varakkaista vanhemmista on paljon, mutta heidänkin joukossaan on eroja. Kaikki yliopisto-opiskelijat eivät koe vanhempien tukea haitallisena, eikä se sitä myöskään ole.

     *       *     *

Eniten haittaa aiheuttavat opintonsa aloittelevien nuorten vanhemmat, jotka eivät itse ymmärrä mistä opiskelussa on kyse ja keräävät jälkikasvunsa niskaan paineita menestymisestä ja projisoivat heihin omia toiveitaan ja odotuksiaan.

Vastaavasti vanhemmat, joilla on esim. oman kokemuksensa kautta edellytyksiä tukea ja auttaa lapsiaan, ovat hyvin toisenlaisia helikopterivanhempia, jotka edesauttavat nuoria saavuttamaan parempia tuloksia niin oppimisessa kuin elämässä yleensä.

Linkit:

StudentSuccessCentre (‏@westernuSuccess). Twitter 6.9.2015:
Debunking the myth of helicopter parentss The pernicious cultural biases behind a collegiate urban legend http://www.salon.com/2015/09/04/debunking_the_myth_of_the_helicopter_parent_the_pernicious_cultural_biases_behind_a_collegiate_urban_legend/ … via @Salon

Debunking the myth of the “helicopter parent”: The pernicious cultural biases behind a collegiate urban legend. While conventional wisdom says that overbearing parents are swarming American colleges, the facts don't match it. By Alfie Kohn. Salon.com 04.09.2015

Helicopter Parenting: Why It's Not Good for Your Teen. By TeenLife Blogger. Teen Life Blog 08.04.2014

Does "hovering" matter? Helicopter parenting and its effect on well-being. By Terri LeMoynea & Tom Buchanana. Sociological Spectrum: Mid-South Sociological Association. Volume 31, Issue 4, 2011
Abstract: The phenomenon popularly referred to as helicopter parenting refers to an overinvolvement of parents in their children's lives. This concept has typically been used to describe parents of college-aged young adults.(...)  Results suggest helicopter parenting is  negatively related to psychological well-being and positively related to prescription medication use for anxiety/depression  and the recreational consumption of pain pills.

Helikopterivanhemmuus tuottaa neuroottisia lapsia. Toimittaja Noora Dahmane. Terve.fi (2010)

'Helicopter' parents have neurotic kids. Over-parenting may lead to undesirable traits. By Rachael Rettner. NBC News 03.06.2010

helikoterivanhemmat. Urbaanisanakirja.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti