keskiviikko 21. lokakuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 587 "Maanpäällinen helvetti - länsimaiset vankilat kuten Rikersin saaren vankila New Yorkissa"

Aikoinaan Columbian yliopistosta valmistunut sosiaalityöntekijä Mary Buse työskenteli pahamaineisen New Yorkin Rikersin saaren vankilassa.

Buse on koonnut vasta ilmestyneeseen kirjaan "Lockdown on Rikers" (2015) kertomuksia vangeista, ja mitä ankara eristäminen sekä psyykkinen ja fyysinen väkivalta saavat aikaan - ja mitä se on. Jos miehillä oli ollut ongelmia ennen vankilaa, ne eivät ainakaan lieventyneet vankilassa esimerkiksi vartijoiden brutaalin käytöksen takia.

     *     *     *

Vankilassa velloi jatkuvasti huhuja siitä, mitä millekin vangille tapahtui vartijoiden käsittelyssä ja ne kantautuivat myös sosiaalityöntekijöiden korviin. Heidän asiakkainaan käymät miehet olivat mm. ruhjeilla ja mustelmilla, mikä vahvisti kuultuja kertomuksia.

Eivätkä naisvartijat olleet yhtään sen myötätuntoisempia kuin miehet, ennemmin päinvastoin. Huono kohtelu johti mm. itsemurhiin ja psyykkisiin murtumisiin.

     *     *      *

Pahinta paikka, jossa on kerraan eristyksessä 500 vankia, kutsutaan 'Bing' -torniksi. Tavallista on, että täällä terveimmätkin vangit viimeistään  sekoavat. Mary Busen tehtävänä oli auttaa vankeja eristyksen aikana ja sen jälkeen selviämään järjissään ja hengissä.

Yksi 'Bingissä' olleista vangeista oli kuin kuka tahansa nuori mies New Yorkin kaduilta Troy Jackson. Psykoottinen nuori mies vahingoitti itseään sellissä ja lopulta melkein mursi niskansa. Häneen kuitenkin vain dumpattiin lääkkeitä ja eristystä jatkettiin kunnes vihdoin henkihieverissä päästettiin pois sellistä.

Vielä viime tingassa psykiatri Pete Mayors empi, voiko Jacksonia kohdella toisin kuin muita. Hänhän oli itse aiheuttanut vammansa päästäkseen pois eristyksestä. Peter ja toinen lääkäri David Diaz sekä Mary Buse päätyivät kuitenkin siihen, että he tekevät poikkeuksen. Silläkin uhalla, että muut yrittäisivät samaa.

"Jos päästämme hänet eristyksestä", Pete sanoi, "saamme kopioijia, mutta vaikka emme saisikaan, tämä tulee vain pahenemaan..."

Pian tämän jälkeen Buse jätti Rikerin vankilasaaren.

Linkit:

We’re dying in here, miss, we’re dying!”: Horrors I saw in solitary confinement "If these inmates didn’t have mental health issues before they entered solitary, they do now". By Mary E. Buser. Salon.com 18.10.2015

Lockdown on Rikers: Shocking Stories of Abuse and Injustice at New York's Notorious Jail Hardcover – September 29, 2015 by Mary E. Buser (author). Amazon

Lockdown on Rikers: Shocking Stories of Abuse and Injustice at New York's Notorious Jail by Mary E. Buser. GoodReads (15 reviews)

'Lockdown on Rikers': Shocking Stories from New York's Toughest Jail. By Todd Zwillich. The Take Away 29.09.2015 (audio)

Former Rikers Island mental health worker details experience of inmates going mad, abuse in new book By Sherryl Connelly. New York Daily News 19.02.2015

Rikers Island: prison stories. Reuters / US 04.08.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti